BAGAGE

Volgens Van Dale is een glop een 'smal, meestal doodlopend steegje'. Het woord is familie van gluip, dat zoveel betekent als nauwe opening: de deur staat op een gluip....

REISBOEKEN

Gloppen

op Vlieland

Over die stegen op Vlieland schreef Reina van Ditzhuyzen de Gloppengids van Vlieland (Flevodruk Harlingen, Fl. 17,50). De auteur telde zeventien gloppen op het eiland en beschreef ze allemaal: de Jonge Keesglop, de Rijk IJzeszglop (voorheen de Poppeglop), de Boereglop en de Betzy Akerslootglop ('Wie kent niet Betzy Akersloot, de bekende Vlielandse kunstschilderes?', schrijft van Ditzhuyzen).

Het zijn namen die door Wim T. Schippers bedacht konden zijn, want wat te denken van de Alef P. Hoedemakerglop (voorheen de Glop van Aal van Fookje), de Albert Kikkertglop (voorheen Piepie's Glopje), Cornelis Trompglop (voorheen de Glop van Meilom Rab) en de Jan Cupidoglop?

Erg mooi vinden we ook de Koningin Wandaglop, genoemd naar Wanda die in een ver verleden geheerst zou hebben over het Waddeneiland. Wanda had twee zoons, Worp en Runo, naar wie helaas geen gloppen genoemd zijn. Zoon Runo dreef trouwens als driejarige op een ijsschots weg, lezen we in dit heerlijke boekje dat ook nog veel vertelt over het leven op Vlieland.

Na het wereldsucces van De kat die naar Parijs ging (1992) lag het voor de hand dat Peter Gethers een vervolg zou schrijven over zijn globetrottende kat Norton. In de Nederlandse vertaling is dat Een kat in Zuid-Frankrijk (LuitinghSijthoff, Fl. 24,90).

Norton is een Scottish Fold kat, met als voornaamste kenmerk platliggende oortjes. Norton is tevens een innemende, intelligente reisgenoot voor Gethers, die sinds zijn eerste boek heeft geleerd in de schaduw van zijn kat te leven.

In dit tweede deel verhaalt hij over hun beider promotie-tournee door Amerika, waarbij Norton zich als een ideale tv-acteur ontpopt. Vervolgens verhuist de schrijver een jaar met vriendin en kat naar de Provence vanwaar zij een deel van Europa verkennen. Ook Nederland doet het drietal aan, waar Gethers tot zijn verbijstering door iedere journalist een vraag wordt gesteld die hij nooit eerder heeft gehoord: wat doet u als Norton doodgaat?

Leven in de Provence betekent vaak lekker eten. Gethers wijst op heel wat verborgen culinaire eethuisjes, die vermoedelijk na dit boek door hordes toeristen onder de voet worden gelopen. Eenzelfde oploop veroorzaakte Peter Mayle ooit met A Year in Provence.

Een kat in Zuid-Frankrijk is vooral een vrolijk boek omdat Gethers graag alles van de humoristische kant bekijkt. Jammer dat hij zijn grappen soms te ver doorvoert. Op die momenten wordt hij oubollig en had Norton eigenlijk moeten ingrijpen.

REISGIDSEN

Oorden om op

adem te komen

Stafford Whiteaker maakte ooit deel uit van een katholieke kloosterorde. De ervaring die hij daar opdeed, diende mede als basis voor The Good Retreat Guide (Rider, import Nilsson & Lamm, Fl. 42,20). Hij stelde de gids in 1991 samen; onlangs verscheen een volledig herziene druk.

In The Good Retreat Guide verzamelt Whiteaker meer dan driehonderd adressen in Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Spanje waar men terecht kan voor contemplatie of gewoon om even op adem te komen. Plaatsen dus voor geestelijke ontspanning. De toevluchtsoorden variëren van katholieke kloosters tot yoga-centra. In de inleiding legt Whiteaker de diverse stromingen uit. De Britse en Ierse adressen zijn van een uitgebreide informatie voorzien, de gegevens van de Franse en Spaanse onderkomens beperken zich tot het hoogst noodzakelijke.

In de onvolprezen Insight Guides-serie verscheen het deel Jordan (Cambium, zestig gulden). Een uitstekende Engelstalige gids, boordevol praktische informatie, journalistieke essays, prachtige foto's en kaarten, en in onze kast de eerste gids die uitsluitend aan Jordanië gewijd is. Zelfs Lonely Planet koppelt het land in het Midden-Oosten nog aan Syrië.

Kenia is de nieuwste aanwinst in de serie Reisinformatie van A tot Z van Allert de Lange/Hayit (per stuk Fl. 14,95). Boekjes voor in de achterzak: veel informatie in kort bestek, met een toegankelijke lay-out en kleurenfoto's. Tegelijkertijd verschenen herziene drukken van Kos, Lesbos/Chios en Cuba.

Nog gemakkelijker in het gebruik vanwege het langwerpige en smalle formaat zijn de City Guides van Lonely Planet. Singapore (import Nilsson & Lamm, Fl. 22,15), samengesteld door Peter Turner en Tony Wheeler, was na drie jaar aan revisie toe, dus aan een tweede druk.

Vertaald uit het Engels bij uitgeverij Elmar: De Sri Lanka Reisgids (Fl. 29,50), over het eiland dat ooit Ceylon heette, en dat als 'een rijpe mango' onder de zuidkust van India bengelt.

TIPS & TRIPS

Vijf sterren:

maximale luxe

* Het Bedrijfschap Horeca heeft een folder uitgegeven waarin de onlangs begonnen Benelux Hotel Classificatie wordt uitgelegd. Sinds kort zijn ruim 2500 hotels in Nederland verplicht ingedeeld volgens dit systeem, dat ook in België en Luxemburg wordt toegepast.

Naast de hoofdingang geeft een blauw-wit schild aan tot welke categorie het hotel behoort. Er zijn vijf categorieën, variërend van één tot vijf sterren ofwel van basisvoorziening tot maximale luxe. Regelmatig controleren inspecteurs van het Bedrijfschap en de ANWB de sterrenhotels. De folder is gratis aan te vragen op 07968.07.07.

* Twaalf Nederlandse en Duitse gemeenten langs de Rijn en de Waal hebben onder de naam '12 Kadesteden' besloten gezamenlijk hun watertoerisme te stimuleren. De Nederlandse inbreng komt van Nijmegen, Arnhem, Wageningen, Rijnwaarden, Bemmel, Gendt en Millingen. Het eerste resultaat van de samenwerking is een brochure Tips voor vaartrips met de vaarroutes en dienstregelingen van alle rederijen in het gebied. Verkrijgbaar bij de diverse VVV's.

EVENEMENTEN

LEEUWARDEN: Het Fries Museum in Leeuwarden besteedt tot en met 5 september aandacht aan gebeeldhouwde grafzerken. Te zien zijn tekeningen uit de vorige eeuw van A. Martin en foto's van Rob Nypels. Ook zijn vijf routes uitgezet langs grafzerken uit de 16e en 17e eeuw. Open di-zat 1017 uur, zon 13-17 uur.

ZUIDWOLDE: In Zuidwolde is op 20 augustus een optocht van oude transportmiddelen, loopfietsen, velocipèdes, Zwitserse hondekarren, boeren- en kinderwagens en oude traktoren.

SCHIPHOL: Een selectie van de winnende foto's van de Nederland Foto Trofee is tot 30 september te zien in het Aviodome op Schiphol. Het gaat om de beste amateurfoto's van Nederland. Open dagelijks 10-17 uur.

AMSTERDAM: 'Geknipt voor genot' heet de expositie over Aziatische betelscharen in het Amsterdams Tropenmuseum (tot en met 25 september): tachtig versierde betelscharen waarmee de arecanoot wordt geknipt. Open weekdagen 10-17, zat-zon 12-17 uur.

BOURTANGE: In het vestingdorpje Bourtange is vandaag een open molendag, met speciale aandacht voor de molens op de bastions. Vanaf 10 uur.

EINDHOVEN: De VVV Eindhoven en de Zuidooster busmaatschappij organiseren tot eind september in het kader van vijftig jaar bevrijding tochten langs markante oorlogspunten. Informatie en reservering 040-44.92.31.

DOORN: Voor de 29e maal is in de regio Doorn op 21 augustus de Kasteeltocht voor klassieke rijtuigen. Om 10 uur vertrekt de stoet vanaf Huis Doorn waar rond 12 uur ook de lunchpauze is. De middagrit begint om 13.30 uur.

DWINGELOO: De Oogstdag in het dorp Lhee (gemeente Dwingeloo) geeft vandaag een indruk van de graanoogst in vroegere tijden. Ook worden tal van oude ambachten gedemonstreerd.

UTRECHT: Tussen 19 en 21 augustus is in het Utrechts Spoorwegmuseum Pasar '94, een grote Indische markt met als thema 'Reizen per spoor in Nederlands-Indië'. Open vrij-zat 10-22 uur, zon 12-19 uur.

UDEN: Tot 11 september toont het Museum voor Religieuze Kunsten in Uden zijn bronzen bezit. Dit naar aanleiding van het plaatsen in het museum van door Jos Reniers vervaardigde bronzen deuren. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

Meer over