Bagage

Je staat er niet bij stil als je een pepermuntje van het beroemde merk tussen de lippen steekt, maar KING blijkt te staan voor Kwalititeit In Niets Geëvenaard....

KAARTEN & ATLASSEN

LIMBURG ALTIJD

ALS LAATSTE

Niet alleen de naam droeg daaraan bij, maar vooral ook de afdeling public relations van de fabrikant, de firma Tonnema in Sneek, die vanouds zeer bij de pinken bleek. Dat uitte zich in 1936 met de uitgave van de eerste KING Atlas, een fenomeen waarover zich vervolgens hele generaties op school of in de huiskamer hebben gebogen. Met gepaste trots meldt de fabrikant - zojuist verscheen de tiende editie van de KING Atlas - dat in de afgelopen zestig jaar een oplage van ruim twee miljoen exemplaren werd bereikt.

'Zuiver' en 'fris' staat er vanouds op elk rolletje KING en dat was (en is) tevens de link die de makers leggen met de atlassen, die immers de lezer wegwijs maken in de natuur. En wie de tiende editie doorbladert, komt inderdaad tot de conclusie dat het boekwerkje er onmiskenbaar 'fris' uitziet: een verzorgde lay out, heldere landkaartjes, zachte kleurtinten. Voor het eerst is het omslag, met uitermate gezellige tekeningen van Erno Tromp, wit gehouden, in tegenstelling tot alle vroegere covers waarop de kleur blauw doorgaans domineerde.

De nieuwe KING Atlas beschrijft een vijfigtal routes in Nederland (en voor het eerst ook in België), die te voet, per fiets, kano en motor of op de schaats kunnen worden afgelegd. Van KING mogen we tegenwoordig ook wel met de auto op stap, maar die routes zijn gelukkig ver in de minderheid. Een raadsel is waarom in atlassen Limburg altijd op de laatste plaats komt. In dit geval maakt de tekstschrijver dat goed door te besluiten met de vermoeide fietser te verwijzen naar het terras van In d'n ouden Vogelstruys op het Vrijthof in Maastricht.

Kostte de eerste atlas destijds een kwartje plus een rolletje pepermunt van tien cent, de tiende KING Atlas is verkrijgbaar voor ¿ 9,75. Maar KING zou KING niet zijn als het de echte KING-liefhebber niet lekker maakte met een korting.

TIPS & TRIPS

PLATTELAND THEMA

VAN WANDELMARKT

Wandelen op het platteland is het thema van de achtste Wandelmarkt, morgen van 11 tot 17 uur in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De beurs (vorig jaar drieduizend bezoekers) is met twintig standhouders uitgebreid tot ruim zeventig.

De stichting Op Lemen Voeten, zowel uitgever van het gelijknamige tijdschrift als organisator van de Wandelmarkt, heeft zich gestort op de plattelandsvernieuwing: een reeks maatregelen om de achteruitgang op het platteland een halt toe te roepen. 'Naar onze mening wordt daarbij te weinig aandacht besteed aan recreatie', zegt medewerkster Lilian Oostrom.

Op Lemen Voeten let daarbij natuurlijk op initiatieven die wandelaars ten goede komen. Een vaak vergeten groep, vindt Oostrom. Zo had een Nederlandse plattelandsprovincie een leuk Bed & Breakfast-project voor fietsers opgezet. Dat bleek bij navraag ook voor wandelaars te kunnen. Er was gewoon niet aan gedacht. Uiteindelijk moest alleen de actieradius worden aangepast: de afstanden van veertig kilometer waren te lang voor wandelaars.

Het zit vaak in kleine dingen. Oostrom: 'Een hoop boeren gaan kaas maken aan huis. Dan denk ik: als je toch open bent, zet dan een potje thee klaar en een klapstoel waarop een wandelaar kan zitten. Gut ja, goed idee, zeggen ze dan, maar zelf komen ze er niet op.'

Op de wandelmarkt presenteren instanties nieuwe of vernieuwde wandelroutes over mooie stukken platteland, al of niet in combinatie met onderdak en (openbaar-)vervoersmogelijkheden. Ook zijn er stands van wandelreisorganisaties, wandelwinkels, regionale parken en buitensportzaken en is er een afdeling 'Wandelaars informeren wandelaars'. Bezoekers krijgen gratis het dubbeldikke themanummer van Op Lemen Voeten.

* Ter herinnering: april is uitgeroepen tot wandelmaand. Ruim 130 VVV's, natuur- en wandelorganisaties hebben meer dan driehonderd wandelingen uitgezet. De routes zijn tussen de vijf en de twintig kilometer lang. In de weekeinden worden vaak extra activiteiten georganiseerd. Het landelijke informatienummer 070-314.14.60 verstrekt inlichtingen over startplaatsen in het land.

Bij de deelnemende VVV-kantoren zijn voor ¿ 4,95 wandelmappen te koop, die de route van de week bevatten, informatie over andere wandelingen in de buurt, een fotowedstrijd en een verrassing.

* Het Stedelijk Museum in Amsterdam is van 1 april tot en met 30 september 's avonds open tot 19 uur. Het is het eerste museum in de hoofdstad dat langer open blijft; de maatregel is volgens de directie genomen om tegemoet te komen aan de vraag van veel toeristen.

* Reizigers naar tropische landen die het anti-malariamiddel Lariam krijgen voorgeschreven, zouden dat al drie weken voor vertrek moeten gaan innemen. Op die manier is er meer tijd om te bezien of de bijwerkingen zo hevig zijn dat een alternatief moet worden gezocht. Driekwart van de bijwerkingen blijkt namelijk in de eerste drie weken op te treden. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het nieuwste Malaria-bulletin, dat dezer dagen onder (tropen)artsen wordt verspreid. Het advies gaat pas op 6 april in.

Lariam heeft in het algemeen niet meer bijwerkingen dan andere veelgebruikte anti-malariamiddelen, zoals Paludrine en Nivaquine. Wel veroorzaakt het vaker duizeligheid en heeft andere neuropsychiatrische bijwerkingen. Die laatste treden naar schatting bij één op de tienduizend gebruikers op. Maar de inspectie vindt dat het risico op het oplopen van malaria veel ernstiger is dan de eventuele bijwerkingen van Lariam.

Wie Lariam nog op de huidige manier krijgt voorgeschreven, hoeft zich niet ongerust te maken, aldus de inspectie. Nu moet een week vóór vertrek het eerste tablet worden geslikt om eventuele bijwerkingen snel te kunnen constateren. Voor de werking van Lariam maakt het volgens de inspectie geen verschil of mensen één of drie weken voor vertrek beginnen met de kuur. Belangrijker is dat de kuur volgens voorschrift wordt afgemaakt.

Lariam is in opspraak omdat de bijwerkingen veel ernstiger zouden zijn dan bij andere anti-malariamiddelen. Een groep Nederlandse Cambodja-veteranen wijt een aantal aanhoudende klachten onder meer aan het langdurig gebruik van mefloquine, de werkzame stof in Lariam.

REISGIDSEN

NS BREIDEN UIT

NAAR BELGIE

Er-Op-Uit! bevat voor het eerst zeven arrangementen in België. In totaal staan in het NS-gidsje bijna tweehonderd Rail Ideeën: combinaties van treinreis en toegang tot een evenement of gebouw, vaak met korting. Nieuw zijn tripjes naar het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Noordbrabants Museum in Den Bosch en het Tropenmuseum en Kindermuseum in Amsterdam. Eveneens nieuw zijn vijf eendaagse en twee tweedaagse wandelingen en acht fietstochten. Er-Op-Uit! is vanaf 1 april voor ¿ 5,75 te koop bij de NS, postkantoren, boekhandels, ANWB- en VVV-kantoren.

* Geactualiseerd en nu helemaal in kleur zijn de ANWB/VVV-fietsgidsen Friesland, Noord-Holland/noord en Noord-Holland/zuid (¿ 13,93, te koop bij ANWB, VVV, boekhandels en warenhuizen). De twee laatstgenoemde bevatten ook een paar nieuwe fietsroutes. In totaal zijn er negentien gidsjes, die heel Nederland beslaan. Elke gids beschrijft twintig fietsroutes van gemiddeld dertig kilometer.

* Nieuw in de Berlitz-pocket

reeks: Cancún en Cozumel, Italiaanse meren en Milaan, en Venetië (Kosmos; ¿ 15,95). Volledig geactualiseerd zijn de uitgaven Algarve, Brussel, Cyprus, New York, Praag en Tunesië.

EVENEMENTEN

HOORN: Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn toont van 12 april tot en met 23 juni ruim veertig reisposters. De tentoonstelling is getiteld Reizen met posters, een nostalgische trip door Europa. De affiches stammen uit de eerste helft van deze eeuw. Open di-zon 10-17 uur.

AMSTERDAM: De bemanning van het VOC-schip Amsterdam is morgen weer aan boord. Het rolspelseizoen (tot 28 oktober) wordt dan officieel geopend op de speciaal ingerichte steiger naast het Scheepvaartmuseum Amsterdam.

ZOUTKAMP: Zeilvloot Noord-Nederland houdt vandaag tussen 10 en 17 uur open dag in de thuishaven Zoutkamp. Middelpunt is de twee-mast klipper Walvis, die honderd jaar geleden gebouwd werd. Er is gelegenheid om op één van de schepen mee te varen.

ARCEN: Kasteeltuinen Arcen openen morgen het seizoen met een tulpenshow. Tot en met 14 april is er een presentatie van diverse soorten bloembollen. Op de bel-etage van het kasteel is tot en met 14 april een expositie van beschilderde eieren. Toegang zestien gulden; open 10-18 uur.

BILTHOVEN: In camping De Biltse Duinen in Bilthoven is dit weekeinde een tentenshow. Onder het motto 'alle tenten onder één dak', worden driehonderdvijftig tenten gepresenteerd, variërend van superlichte voor bergsporters tot grote gezinstenten. Open zat-zon 10-17 uur.

CULEMBORG: De modelspoorvereniging Trix Express Club houdt op 6 april een internationale open dag in de zalen van gebouw De Open Hof in Culemborg. Te zien zijn modellen die vanaf 1935 gemaakt zijn. Open 11-16 uur.

NISTELRODE: Het IVN organiseert op 1, 2, 3 en 4 april een lammerentocht. Vertrek om 10.30 en 14 uur vanaf bezoekerscentrum Slabroek. Reserveren 0412-61.19.45.

NEDERLAND: In het kader van de jaarlijkse open dag Kom in de kas van de Nederlandse glastuinbouw openen dit weekeinde bijna driehonderd tuinders hun kassen. Motto is 'Tuinders halen meer uit energie'. De Federatie Tuinbouw Studiegroepen geeft de openingstijden van de kassen op 0174-62.72.41.

Meer over