Bagagerek

In de trein van station Sakuragicyo naar Yokohama ligt een man in een bagagerek. Dat is vreemd: meestal liggen daar gewoon tassen....

Wat het nóg ongewoner maakt, is dat de man woeste bewegingen maakt en gilt en krijst, met een blik in zijn ogen die niet zozeer angstwekkend is - waarom zou je per slot van rekening bang zijn voor een man in een bagagerek? - maar toch zeker op enige bezetenheid duidt.

De woorden Nippon en Inamoto zijn goed verstaanbaar.

Nippon is Japan, in het Japans, en Inamoto is een middenvelder van de nationale ploeg. Leuk joch trouwens, die Inamoto. (Staat bij Arsenal onder contract. Volgens The Guardian zal hij mogelijk worden geruild met PSV'er Van Bommel. Metéén doen, meneer Van Raaij!)

De trein is vol. Dat is weer niet ongewoon. In Japan zijn de treinen vaak vol. Lijdzaam wacht de meute gewoonlijk totdat het tijd is uit te stappen.

Velen slapen, zelfs staand en op alle uren van de dag, het maakt niet uit. Als de Japanner kan slapen, zal hij het niet laten. Anderen staan te staan of zitten te zitten of spelen met een mobiele telefoon.

Buitenlanders worden niet aangekeken, omdat dat als onbeleefd wordt beschouwd. Wie spreekt, doet dat op gedempte toon en wie op het perron staat te wachten, sluit zich keurig aan in de rij. Wie op het station wil roken, doet dat op een speciaal daarvoor bestemde plaats.

Misschien is dit wel een waardeloze theorie van een amateur-psycholoog, maar het is de Japanner (m/v) niet toegestaan op te vallen, behalve als hij of zij stomdronken is of in een karaoke-bar verzeild is geraakt. Of als de nationale ploeg zojuist Rusland met 1-0 heeft verslagen.

Een vergissing is zeer wel mogelijk, maar het is alsof door het doelpunt van Inamoto een last van de Japanse jeugd is afgevallen. In het blauwe shirt van de nationale ploeg is het plotseling gepermitteerd in een bagagerek te klauteren of te schreeuwen en te gillen en te dansen en te juichen, onder het toeziend oog van politiemensen en spoorwegbeambten die kijken alsof ze van het ene op het andere moment op een andere planeet zijn terechtkomen.

In zekere zin is dat ook zo: Planeet Voetbal.

Meer over