Bacteriedrankjes zijn niet ongezond

Voedsel en Waren Autoriteit: Vifit en Yakult ongevaarlijk...

AMSTERDAM Er kleven geen gezondheidsrisico’s aan bacteriedrankjes als Yakult, Actimel en Vifit, stelt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in een maandag gepubliceerd veiligheidsrapport. De VWA baseert zich op literatuuronderzoek.

De VWA deed haar studie naar de veiligheid van bacteriedrankjes na de fatale afloop van een studie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Daarbij kregen ernstig zieke patiënten op de intensive care met een acute alvleesklierontsteking via een maagsonde probiotica – een mengsel melkzuurbacteriën – toegediend. Daarbij zijn vermoedelijk twintig patiënten overleden. De gezondheidsinspectie IGZ onderzoekt de zaak.

In de publiciteit rond deze probioticaproef zijn relaties gelegd met consumentenproducten als Yakult en Actimel. Bedrijven als Yakult en Danone (Actimel) kregen te maken met een jaaromzetdaling van meer dan 20 procent.

Bacteriedrankjes worden massaal ingenomen: 300 miljoen drankjes per jaar in Nederland, aldus de VWA. Het betreft een jaaromzet van 143 miljoen euro. De helft van de huishoudens koopt ten minste één probiotisch drankje per jaar, rekent de VWA voor. Bij met name 45- tot 55-jarigen zijn de drankjes populair, vanwege een verwacht gezondheidsvoordeel. Gezien het veelvuldig gebruik van deze melkzuurbacteriën is er ‘geen reden om te veronderstellen dat het normale gebruik van probiotica door gezonde mensen een extra risico voor de gezondheid kan opleveren’, concludeert de VWA.

De fatale afloop van de alvleesklierstudie van het UMCU is hiermee niet in tegenspraak, vindt de VWA, omdat het hier ernstig zieke mensen betrof die bovendien melkzuurbacteriën via een maagsonde kregen toegediend.

De autoriteit vindt dat nog wel veiligheidsonderzoek nodig is naar het gebruik van bacteriedrankjes door kwetsbare groepen als zuigelingen en zwangeren. ‘Daarover is onvoldoende bekend.’

De industrie is tevreden dat de VWA na anderhalf jaar constateert dat er wat veiligheid betreft niets mis is met bacteriedrankjes, aldus woordvoerders van Yakult en Danone.

Meer over