Bachelet wil afrekenen met erfenis van Pinochet

'Chili heeft besloten dat het tijd is voor diepgaande veranderingen', aldus Michelle Bachelet nadat ze zondag voor de tweede keer tot president van Chili werd gekozen.

MEXICO-STAD - De gematigde socialiste belooft voorgoed af te rekenen met de erfenis van oud-dictator Pinochet. 'Het zal niet makkelijk worden', aldus Bachelet tegen haar juichende aanhang. 'Maar wanneer is het makkelijk geweest de wereld te veranderen?'

Bachelet kreeg ruim 62 procent van de stemmen en liet haar rechts conservatieve rivale Evelyn Matthei daarmee ver achter zich. Ze wil 11 miljard euro investeren in onderwijs en gezondheidszorg en de extreme ongelijkheid in het Zuid-Amerikaanse land aanpakken. Ook is ze voornemens abortus in bepaalde gevallen te legaliseren en werk te maken van gelijke rechten voor homo's. Om haar sociale programma's te financieren gaat ze de belastingen verhogen, een maatregel die vooral het bedrijfsleven zal voelen.

Sinds de socialiste in 2006 voor het eerst tot president werd gekozen, geniet ze grote populariteit. Haar warme persoonlijkheid en sociale programma's maakten haar vooral geliefd onder de lagere en middenklasse. Toen ze haar termijn in 2010 afsloot, stond 84 procent van de Chilenen achter haar, maar omdat de grondwet een aansluitende tweede termijn verbiedt, kon ze niet voor een herverkiezing gaan.

Nadat de rechts conservatieve Sebastian Piñera de verkiezingen won, werd Bachelet voorzitter van een nieuwe vrouwenorganisatie van de Verenigde Naties. Dit versterkte haar imago als voorvechtster van vrouwenrechten.

De gescheiden moeder van drie kinderen heeft haar oor goed te luister gelegd bij de sociale bewegingen in het land. Zo heeft ze de eisen van de studentenbeweging vrijwel letterlijk overgenomen in haar partijprogramma. Chili heeft de beste universiteiten van Latijns-Amerika maar die zijn alleen betaalbaar voor de elite.

Veel van haar beloften vereisen een verandering van de grondwet, die nog stamt uit de tijd van dictator Augusto Pinochet (1973-1990). Hij voerde een vergaand neoliberaal beleid en privatiseerde onderwijs, gezondheidszorg en het pensioenstelsel. Buitenlandse bedrijven betalen dankzij Pinochet's wetten tot op de dag van vandaag nauwelijks belasting.

Bachelet, die tijdens de dictatuur actief was in het verzet, wil voorgoed afrekenen met Pinochet en zijn grondwet herschrijven. Dat is geen makkelijke opgave want hoewel haar coalitie een meerderheid heeft, zal ze voor de benodigde tweederde van de stemmen op zoek moeten naar compromissen met de oppositie.

undefined

Meer over