Bach wil een snelle uitleg van het vonnis, waarna het IOC beroep kan aantekenen tegen de Russische overwinning

De machtigste man van de internationale sportwereld keek nog zuiniger door de brillenglazen dan gebruikelijk, toen hij zondagmiddag aan de voet van de olympische berg Alpensia een spervuur aan vragen moest beantwoorden over de Russische dopingkwestie. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van Thomas Bach leed vorige week een gevoelige nederlaag in de rechtszaal en de Duitse preses mocht verklaren hoe die klap was aangekomen.

Het Russisch Olympisch team in Sotsji 2017 Beeld anp
Het Russisch Olympisch team in Sotsji 2017Beeld anp

'Buitengewoon teleurstellend en verrassend', zo beoordeelde Bach de uitspraak van het sportgerechtshof CAS van donderdag. In het vonnis van de sportrechters, twee Duitsers een Fransman en een Oostenrijker, werden 28 voor het olympische leven geschorste Russische sporters gerehabiliteerd. De Russen krijgen, ondanks de volgens Bach en zijn IOC-onderzoekers 'bewezen manipulatie' van staatswege, zelfs hun medailles van de Winterspelen van Sotsji terug.

Rusland keerde door het terugdraaien van tweederde van de 42 individuele schorsingen terug op de eerste plaats van het landenklassement. Het kreeg 9 medailles terug. Met 29 medailles, waarvan 11 gouden, voert het land nu weer de parade van 2014 aan. In vele landen is die nieuwste beloning voor het grootscheepse bedrog als onverdraaglijk aangemerkt. Bij Bachs bezoek aan het olympisch dorp ging 90 procent van de vragen over het onderwerp dat door pessimisten als het failliet van de dopingbestrijding wordt gezien.

Nog serieuzer wordt er mondiaal geklaagd over de mogelijkheid dat dertien van die 28 sporters alsnog in Pyeongchang zullen arriveren. De andere vijftien betrokken Russen hebben hun actieve carrière reeds beëindigd. Twee van hen zijn als coach actief en sluiten ook aan bij het verzoek van de dertien alsnog toegelaten te worden tot de Spelen.

Hun gevoelige zaak is in handen van twee panels, de beoordelingscommissie van de Franse ex-minister Valérie Fourneyron en de implementatieclub van de Arubaanse Nicole Hoevertsz. Die twee panels waren tot nu toe uiterst streng in de beoordeling van Russen die onder neutrale vlag en met de letters 'OAR' (Olympische Atleten van Rusland) op de rug wilden deelnemen; liefst 111 sporters werden afgewezen, 169 toegelaten.

De schaatswereldrecordhouders Pavel Koelizjnikov (500 meter) en Denis Joeskov (1.500 meter) waren onder die 111 sporters. Zes van hen, onder wie de twee boze schaatsers, klaagden bij de Zwitserse burgerrechter over onrechtvaardigheid, maar het oordeel van het IOC hield daar dit weekeinde stand. Bach presenteerde dat als een vertrouwenwekkende overwinning.

De Duitse jurist, al bijna twee jaar voortgejaagd door dopingzaken zei te vertrouwen op de nieuwste en hopelijk laatste beoordeling van de IOC-panels. Voor het einde van de Koreaanse warming-upweek moet dat achter de rug zijn. Bach zei dat zijn twee jury's zouden oordelen in de geest van de beslissing die op 5 december is genomen. Toen werd het Russisch olympisch comité geschorst, toen werden officials als voormalig sportminister Moetko voor het leven van het olympische terrein gebannen. Toen was het IOC uiterst streng wegens 'de ongekende aanval op de integriteit van de Olympische Spelen'.

'En let wel', sprak Bach met stemverheffing na een vraag over het onderuithalen van 'indirect bewijs' in dopingzaken: 'Wij sluiten hier geen enkele sporter uit. Wij nodigen simpelweg niet uit.'

De Russen die Bach onder neutrale vlag wenst te verwelkomen zijn jonge Russen. Het lijkt op propagandapraat van de Duitser. 'De nieuwe, jonge generatie wordt, na zorgvuldige screening, naar deze Spelen uitgenodigd en kan een ambassadeursrol vervullen in hun land, om de Russen te tonen dat het loont om schoon te zijn.'

Het IOC liet voor de Spelen 21 duizend dopingcontroles uitvoeren in de zeven wintersporten. Russische atleten kregen het vaakst bezoek. Volgens Bach zijn de aanstaande Spelen niet 'besmeurd'. Hij gaat het CAS, de organisatie waar hij zelf twintig jaar voor werkte, verzoeken de structuur te veranderen. Uitspraken als die van donderdag mogen niet meer voorkomen.

Op de vraag of de afdeling rechtspraak van het CAS met twee juristen uit de biatlon (van wie er een in een essay de Russische bezetting van de Krim in 2014 verdedigde) niet te partijdig voor de Russen was, wenste de IOC-voorzitter niet in te gaan. Hij wil slechts één ding van CAS: een snelle uitleg van het vonnis, waarna het IOC beroep kan aantekenen tegen de Russische overwinning. Het slechte nieuws: dat gaat 30 dagen duren.

Bach dreigt boksen in de ban te doen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dreigt boksen van het programma van de Olympische Spelen van 2020 te halen. IOC-voorzitter Thomas Bach kwam hier zondag mee, omdat de wereldbond AIBA niet wil voldoen aan de eisen van goed sportbestuur van de olympische wereld.

Een van de grote problemen betreft de aanstelling van de Oezbeek Gatoer Rakhimov als interimvoorzitter. Hij wordt gelinkt aan georganiseerde misdaad. Het IOC heeft zijn chef ethische zaken, Paquerette Girard-Zappelli, een onderzoek laten instellen. Bach wil vooralsnog ook niet akkoord gaan met de vaststelling van AIBA dat er bij de Olympische Spelen van Rio geen matchfixing heeft plaatsgevonden.

Meer over