Babyboomroman, teksten van Bob Dylan en Daan Roovers

Een babyboomroman, teksten van Nobel prijswinnaar Bob Dylan, tekst over dito winnaar Ben Feringa, Daan Roovers over opvoeden en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

Tom Hofland

Querido, €18,99

Glad voorhoofd, verfijnd neusje: de zwartharige vrouw in de treincoupé valt de jonge officier Gaspar direct op, en als ze uitstappen op het eindstation Mestopes ruikt hij ook nog haar parfum, 'een zoetige lucht die prikt in mijn neus en mij aan rijpe peren en kaneel doet denken'. Zo vangt Lyssa aan, een historische roman van Tom Hofland (1990), die zich liet inspireren door de grote Russen uit de negentiende eeuw.

null Beeld
Beeld

Carol Ann Duffy

Het Literatuurhuis, €7,50

De Britse Dichter des Vaderlands Carol Ann Duffy (1955) was vorige week in Utrecht. Ter gelegenheid daarvan verscheen het bundeltje Dichterbijen/Poet Bees, met tien gedichten uit haar oeuvre, vertaald door Utrechtse studenten van de Master Vertalen. In 'Frau Freud' laat de 'ik' weten helemaal klaar te zijn met 'ding-a-ling, member and jock willy and winkle, Hunt-the Salami'en 'the rammer, the slammer, the rupert', waar Florianne Sollie van maakte: rammelaar, leuter en paal, Willy en Wortel, zoek-Dikkie-Dik, de hengel, de tengel, de pretpaal.'

null Beeld
Beeld

Walter van den Broeck

Polis, €22,50

Aan een Vlaamse lerarenopleiding was vanaf 1959 Ronny Dergent verbonden, een student met literaire aspiraties. Hij liet zich zo in een nieuw tijdschrift als redacteur introduceren: 'Ronny Dergent, 20 jaar, denkt in 1967 te zullen sterven. Voelt zich bijzonder verwant met de beat generation.' In zijn gevolg bevindt zich de kleine Eddy Decuyper, die hoog tegen hem opkijkt. En de verteller, een medestudent, slaat die twee weer geamuseerd gade, in De Babyboom Boogie, de nieuwe roman van Walter van den Broeck.

null Beeld
Beeld

Bob Dylan

Nijgh & Van Ditmar, €19,99

Het late meesterstuk van Bob Dylan, de cd Modern Times (2006), is aan de beurt om de zingbare vertaling van het duo Bindervoet & Henkes te ondergaan. 'I'm going where the Southern crosses the Yellow Dog/ Get away from all these demagogues', wordt 'Ik ging van Terschelling naar het Rottumeroog/ Even geen geklets van een demagoog', in Bob Dylan Liedteksten 2002-2012. In september volgt de vertaling van de enige bundel met prozagedichten die de meest recente winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur publiceerde: Tarantula, eerste publicatie 1971.

null Beeld
Beeld

Martijn van Calmthout en Jelle Reumer

Lias, €22,95

En toen was er weer een Nederlandse Nobelprijswinnaar: de Groningse chemicus Ben Feringa, die hem in 2016 won voor zijn bijdrage aan het ontwerp en de synthese van moleculaire machines (samen met Jean-Pierre Sauvage en Sir J. Fraser Stoddart). En dus ligt er nu een nieuwe editie van het bijzonder leuke en vrolijk vormgegeven Nobel op de kaart van Martijn van Calmthout en Jelle Reumer, met alle 23 Nederlandse Nobelprijswinnaars van vroeger en nu. Over Feringa: 'Op school, dagelijks vijftien kilometer door weer en wind, blonk hij uit in alles wat exact was.' Toen hij met de verse Nobelprijsmedaille in de hand langsging bij koning Willem-Alexander, drong Feringa erop aan dat die hem eventjes zou vasthouden: 'Zo vaak zult u geen Nederlandse Nobelprijs kunnen aanraken.'

null Beeld
Beeld

Koen Gubbels

Ambo | Anthos, €19,99

Het gaat niet goed met Nik Speelman. Midlifecrisis, net gescheiden, vervreemd van zijn zoon Sean, aan de drank en van zijn werk maakt hij ook al een rommeltje. Vervolgens gaat hij, uit pure balorigheid, in op een overduidelijke email-scam van een Chinese zakenman. Speelman reist zelfs af naar China, waar hij terechtkomt in duistere zaakjes, waarbij orgaanhandel een voorname rol speelt. Koen Gubbels die met Niks als thrillerschrijver debuteert, dacht in eerste instantie een 'gewone' roman te schrijven, maar zijn uitgever drong aan op een thriller. Goede beslissing, prima debuut.

null Beeld
Beeld

Daan Roovers

Ambo | Anthos, €10

Het kleine pamfletterige boekje is in, we schreven het al eerder. Een van de betere initiatieven op dit vlak is de serie Nieuw Licht van Ambo Anthos, bedacht door de filosofen Frank Meester en Coen Simon. De 'vertwittering van het debat' was voor hen aanleiding voor een serie filosofische pamfletten waarin een schrijver, journalist of 'denker' reageert op een klassieke tekst. Nummertje vijf verscheen afgelopen woensdag en gaat over opvoeden. In Mensen maken gaat filosoof en programmamaker Daan Roovers in op Emile, of over de opvoeding van Jean-Jacques Rousseau (zelf een beroerd opvoeder, dat moet er altijd even bij) die betoogde dat de mens en dus het kind in zijn 'natuurlijke' staat volmaakt was, maar gaandeweg verdorven raakte. Laat de natuur zijn gang gaan en bescherm het kind tegen de mens, was Rousseau's boodschap. Maar hoe doe je dat, in deze tijd van Facebook en Jeugdjournaal en andere media die kinderen non-stop confronteren met zaken waar ze niets mee kunnen?, vraagt Roovers zich af. Het antwoord is bildung.

null Beeld
Beeld
Meer over