Baas rechters: strenger straffen kost onnodig geld

AMSTERDAM - Strenger straffen helpt niet en kost onnodig extra geld. Met minimumstraffen en het inperken van taakstraffen beperkt het kabinet-Rutte de vrijheid van rechters. Die kritiek heeft de voorzitter van de raad voor de rechtspraak Erik van den Emster onlangs geuit bij het Najaarscongres van de jongerenorganisatie van de VVD.

Novum

De hoogste baas van de rechters heeft kritiek op de aangekondigde wetsvoorstellen voor zwaardere straffen, minimumstraffen en het inperken van taakstraffen. Onderzoeken laten volgens hem zien dat preventie en taakstraffen beter werken. Geweldplegers en zedendelinquenten zouden zich niet laten afschrikken door zwaardere straffen.

Levert weinig op
'De feiten zijn dat strenge straffen veel kosten en weinig opleveren', stelt Van den Emster. Hij wijst erop dat de criminaliteit al jaren daalt. Dat burgers 'intuïtief' strengere straffen eisen, zegt hij te respecteren. 'Maar van de politiek zou je mogen verwachten dat ze boven de intuïtie uitstijgt.'

'In plaats van de bevolking op de feiten te wijzen wordt wetgeving ontworpen die daarmee weinig te maken heeft. Die de rechterlijke oordeelsvrijheid beperkt.'

Het invoeren van minimunstraffen zou 'geen vertrouwen naar de rechter' uitstralen. 'Terwijl daar feitelijk geen aanleiding voor is.' Degenen die een taakstraf krijgen gaan volgens hem half zo vaak opnieuw in de fout als degenen die een celstraf krijgen.

Meer over