Baantjer scoren in de antikraakbieb

Zelfredzaamheid in Velsen-Noord. Midden in een oud volkswijkje is spontaan een bibliotheek in een woning verrezen, bij wijze van antikraak.

VELSEN-NOORD - Het zijn niet per se namen die je met het industriële landschap van Velsen-Noord associeert: E.L. James, Jan Siebelink, Cesar Millan, Jamie Oliver of David Baldacci. Toch zijn ze er sinds kort allemaal te vinden, midden in een oud volkswijkje, letterlijk onder de rook van IJmuiden.

Ze staan er schouder aan schouder, in gestapelde houten kratjes in de woonkamer van een woning aan de Noorderlaan. Op de buitenmuur staat met krijt op de muur 'anti kraak bieb' geschreven; in de voortuin staat een oranje-wit bord met in grote letters 'Nu hier'.

Een leegstaand woonhuis is tijdelijk omgebouwd tot bibliotheek, met behalve een indrukwekkende hoeveelheid thrillers van schrijvers als John Grisham en Karin Slaughter, een heuse afdeling voor kinder- en kookboeken. 'We hebben allemaal te kampen met bezuinigingen' , zegt initiatiefnemer Marieke Kerkhof. Als medewerker van de bibliotheek van Velsen ziet ze hoe ongeveer alle buurtbibliotheken in Nederland verdwijnen. Zo ook in de gemeente Velsen. Eind 2005 sloten de deuren van de vestigingen in Velsen-Noord, Santpoort en Zeewijk. 'Je kunt als culturele organisatie wachten totdat mensen naar jou toe komen, maar ik denk dat jij naar de mensen toe moet.'

Het initiatief van Kerkhof lijkt sterk op andere doe-het-zelf-bibliotheken in onder meer Rotterdam-West en het Amsterdamse IJburg.

De bibliotheek in Velsen werkt voor de Antikraakbieb samen met woningcorporatie Kennemerhave en IJmond Werkt!, een sociale werkvoorziening die zorgt voor de meubels, inrichting en uiteindelijk ook medewerkers van de Antikraakbieb. De collectie van ruim 500 boeken komt voor een groot gedeelte van de stationsbibliotheek in Haarlem.

De tijdelijke, informele bibliotheek moet als ontmoetingsplek dienen voor de bewoners van het Pendorp, zoals de buurt in Velsen-Noord wordt genoemd vanwege de P.E.N-centrale die boven de huisjes uittorent. Als de zon gunstig staat, valt de schaduw van een van de gigantische schoorstenen van de centrale precies over de eengezinswoningen aan de Noorderlaan. Als de zon zou schijnen tenminste.

Ouderen

Buurtbewoonster Jeanetta Mandemakers (53) is in ieder geval blij met het initiatief. 'Ik vind het hartstikke leuk, vooral omdat het in onze straat is. Er zal wel animo voor zijn, er wonen hier heel wat oudere mensen.' Zelf leest ze niet zoveel. 'De krant en heel af en toe de Margriet.' Maar, zo zegt Mandemakers, 'mijn kleindochter is net twee en die woont ook in de straat. Nu kan ik met haar naar de bibliotheek.' Overbuurvrouw Joke Bruin (61) die bij Mandemakers op de koffie is, leest 'dagelijks wel een paar bladzijden'. Ze heeft al een boek meegenomen bij de Antikraakbieb. En er tegelijk weer eentje ingeleverd, want dat is ongeveer de enige regel van de bibliotheek: een boek brengen is een boek halen.

Op de stoep voor de bibliotheek staan Saskia van Velsen (27) en Niels Mans (29). Ze wonen om de hoek van de Antikraakbieb. 'Beter dit, anders staat het maar leeg', zegt Mans. Niet dat de buurt het hard nodig had, denkt hij. 'Het is hier altijd al gezellig. In de zomer is er een grote barbecue en in de winter worden er grote sneeuwballengevechten gehouden. Hij noemt het Pendorp lacherig 'een woonwagenkamp zonder wielen'. Van Velsen heeft haar oog laten vallen op het boek van hondenfluisteraar Cesar Millan. 'Die wil ik wel hebben, ik heb zijn twee andere boeken ook.'

Even later loopt ze met drie boeken onder haar arm naar buiten. Niet van Cesar Millan. Ook niet van E.L. James. Maar van A.C. Baantjer.

undefined

Meer over