Baanbrekend maar tammetjes

Concert Keith Jarrett/Gary Peacock/Jack DeJohnette, Rotterdam, De Doelen, 4/7.

TIM SPRANGERS

Het pianokrukje staat niet goed. Keith Jarrett kijkt er wat vertwijfeld naar en tilt het op. Anderhalve centimeter naar links. De ronde zonnebril gaat op, een keer diep ademhalen en het graven kan beginnen.

Met dat spitwerk is de beruchte sterpianist al decennia bezig. Vooral zijn soloconcerten zijn improviserende expedities van het intense soort. Ook met zijn trio ontstaan de geconcentreerde verhalen vanuit diepliggende kennis en inspiratie.

Dertig jaar bestaan ze als band, Keith Jarrett, Gary Peacock (contrabas) en Jack DeJohnette (drums). Ze behoren tot de belangrijkste pianotrio's uit de jazzgeschiedenis, baanbrekend door jazzstandards in alle vrijheid bij de lurven te grijpen.

En dat kan alleen onder de perfecte condities. Jarrett verlangt een buitengewoon zaalgeluid, muisstil publiek en goede zin. Met de oerjazzvormen heeft het in ieder geval weinig te maken: flexibel omgaan met de omstandigheden en het publiek stil krijgen, zijn voor de perfectionist demonische voorwaarden.

De ideale condities zijn in het uitverkochte De Doelen niet aanwezig. Jarrett moppert wat over de ruimte en het geluid, loopt een aantal keer weg. Super afgebakend klinken de instrumenten inderdaad niet. Dit is niet de avond die leidt tot het legendarische concert waar het publiek op hoopt. Zo vaak treedt deze formatie niet op, zeven jaar terug was de laatste keer in Nederland.

Zeker de eerste set kabbelt erg rustig voort. Het lukt geen moment de diepte in te duiken. Vaker klinken vrij letterlijke interpretaties van jazzstukken die toch uitnodigen om goed in te wroeten. Woody'N You van Dizzy Gillespie bijvoorbeeld, een ritmisch fel in elkaar stekende compositie, speelt het trio tammetjes zonder fantasie.

Niet dat het een verloren avond is. De drie zijn, als groep en individu, levende legenden die ondanks hun respectabele leeftijd met overgave en speelsheid elkaar durven op te zoeken. Toch voelen de drie herkenbare toegiften als excuuscadeautjes.

undefined

Meer over