'Baanbrekend idee' legt het af tegen kritiek

Wordt het een confettikanon van 618.513 euro op de Coolsingel? Of toch een tot attractie omgebouwde spoorbrug bij het Noordereiland?

VAN ONZE VERSLAGGEVER PEPIJN VAN DER GULDEN

AMSTERDAM - Vandaag valt de beslissing bij het Stadsinitiatief, waarvoor Rotterdammers plannen hebben ingediend voor verbeteringen in de stad. Rotterdammers ouder dan 12 bepalen via een internetverkiezing welk voorstel 3 miljoen euro krijgt van de gemeente voor de uitvoering.

De editie van dit jaar heeft een rouwrandje; na drie jaren van kritiek op de wedstrijd besloot de gemeente dat het nu mooi is geweest. 'Het idee is baanbrekend', zegt bedenker Jos Verveen van D66. 'De stad neemt de leiding, niet de ambtenaren.'

Ondanks zo'n honderd ingediende voorstellen per jaar, kwam de verkiezing maar niet tot leven. Slechts 6 procent van de Rotterdammers stemde mee. Bovendien, klaagt raadslid Anton Molenaar van Leefbaar Rotterdam: veel initiatieven werden ingediend door professionals en ondernemers, niet door 'gewone' burgers.

Ook de uitvoering stuitte op problemen. De winnaar van twee jaar terug, een houten brug die minder bezochte delen van het centrum verbindt, opent pas in augustus. Het nut van het project wordt ook betwist. De winnaar van vorig jaar, een jaarlijkse tijdelijke ijsbaan, noemt Molenaar 'de enige positieve uitzondering'.

Dit jaar was het project 'De Hef' mikpunt van kritiek. Buurtbewoners keerden zich tegen het voorstel om de oude spoorbrug tot klimparadijs en restaurant om te vormen. Woordvoerder Jack van Messel stelt dat 'de gemeente een beeldbepalend monument wil weggeven aan een horeca-exploitant'. Ook zou er sprake zijn van belangenverstrengeling. Een jurylid van het Stadsinitiatief is commissaris bij bouwbedrijf Dura Vermeer, dat de Hef zal verbouwen. Er is zelfs over geprocedeerd.

De nieuwe gemeentecoalitie besloot het Stadsinitiatief te staken. Opvallend, omdat D66 onderdeel is van de coalitie. Verveen van D66 benadrukt dat in het nieuwe coalitieakkoord is afgesproken 1 procent van het totale gemeentebudget te reserveren voor initiatieven uit de stad. 'Met het principe willen we verder, maar op een andere manier.'

De zes finalisten van dit jaar

undefined

Rif010

Plan: creëer een watersportgebied met kunstmatige golven in een gracht. Daardoor kun je surfen in de stad.

Gevraagde subsidie: 3.000.000 euro (eigen inbreng 580.143 euro)

undefined

Het kanon van rotterdam

Plan: plaats een enorm confettikanon op de Coolsingel. Elke dag mag een andere Rotterdammer die iets te vieren heeft het kanon afsteken.

Gevraagde subsidie: 618.513 euro (eigen inbreng 46.500 euro)

undefined

De hef

Plan: maak een klimattractie met lift en tokkelbaan van de ongebruikte spoorbrug De Hef, inclusief museum en brasserie.

Gevraagde subsidie: 3.000.000 euro (eigen inbreng 3.277.000 euro)

010bmxracing

Plan: bouw een BMX-parcours in het centrum van de stad. Dat is leuk voor gymlessen, trainingen en feestjes.

Gevraagde subsidie: 3.000.000 euro (eigen inbreng 30.000 euro)

undefined

Hart voor jouw wijk!

Plan: geef extra ondersteuning aan door bewoners beheerde wijkcentra. Zo kunnen er meer openblijven.

Gevraagde subsidie: 1.150.000 euro (eigen inbreng 50.000 euro per jaar)

undefined

Rrroots

Plan: breng het verleden dichterbij via een app waarin stadsbewoners via video's en verhalen hun persoonlijke verleden tonen.

Gevraagde subsidie: 1.200.000 euro (eigen inbreng 430.000 euro)

undefined

Meer over