Baan weer in trek op vaste beurs

Softwarebedrijf Baan was vrijdag weer even de lieveling van de Amsterdamse effectenbeurs. De laatste maanden werd het bedrijf met de nek aangekeken, maar enkele beleggers keerden vrijdag weer in kleinen getale terug naar hun voormalige geliefde....

Daarmee liep het bedrijf voorop in een toch al vaste Amsterdamse beurs. De beurs sloot de week af met fraaie resultaten. De toonaangevende AEX-index steeg met 9,58 punten tot 547,17.

Vooral het enthousiasme over de Dow Jones-index, die vrijdag ruim boven de tienduizend-puntengrens bleef, gaf het Damrak vleugels. Daar kwam bij dat ook de beurzen in het Verre Oosten zich goed herstelden en de dollar weer boven de twee gulden uitkwam.

In de rest van de week was het nog erg kwakkelen met de AEX. De ene dag kwamen er een paar puntjes bij, de andere gingen er wat vanaf. Maar door de goede gang van zaken op de laatste dag kwam de belangrijkste graadmeter vrijdag toch ruim 14 punten hoger uit dan een week geleden.

Na eerder deze week wat tikken omlaag te hebben opgelopen, meldde KPN zich vrijdag ook weer in de voorste gelederen. Het aandeel steeg met ruim 5,5 procent tot 38,90 euro. 'Dat is een behoorlijk herstel. Ik had dat toch niet verwacht', zei een handelaar.

Hij zocht de verklaring in het feit dat veel beleggers hun belangen spreiden over alle AEX-fondsen. Nadat er eerder deze week een verkoopgolfje was, trok de vraag daarna automatisch weer aan.

Nedlloyd moest na de koersexplosie van donderdag wat terrein prijsgeven. Het aandeel verloor 1,10 euro op 17,90 euro. In de ochtend steeg Nedlloyd nog even naar 20,10 euro. Maar daarna telden sommige beleggers hun zegeningen en streken een forse koerswinst op.

Ook uitzendbureau Content deed het goed. Beleggers zijn blij met de aankondiging dat Content in de markt is om te worden overgenomen. Het aandeel steeg ruim 15 procent tot 19,80 euro.

Meer over