B-bloed

Waarom Rutger Hauer (óók) koning van de B-film is, uitgelegd in 5 rollen.

Zelf denkt Rutger Hauer niet in filmgenres. De 67-jarige acteur speelt gewoon in films - inmiddels ruim 130 in totaal - omdat een bepaalde rol hem aanspreekt. Ongetwijfeld is het die nuchterheid waarmee hij vanavond zijn oeuvre-award van het 27ste Amsterdam Fantastic Film Festival in ontvangst neemt. Een prijs die voornamelijk inzoomt op zijn werk in genrefilms. Even beroemd als berucht - een overzicht.

Buffy the Vampire Slayer (1992)

Als oppervampier Lothos vormt een witgeschminkte Hauer het eerste grote obstakel van vampierjaagster Buffy, hier nog gespeeld door Kristy Swanson. Hauer bespeelde zijn publiek naar eigen zeggen met het aloude 'kill them with charm'-adagium; zijn klassieke vampier is zowel een vioolspelende romanticus als monsterlijke heerser van het dodenrijk. De film groeide uit tot een bescheiden culthitje, en werd pas vijf jaar later met een geheel vernieuwde cast opgevolgd door de eerste aflevering van de befaamde serie.

Omega Doom (1996)

Schaamteloze onzin in dit postapocalyptische werkje waarin Hauer gedurende de openingsscène met galmende stem een gedicht van Dylan Thomas citeert ('...And death shall have no dominion'), om zich vervolgens als cyborg te mengen in een strijd tussen twee robotgroepen en het laatste restje overgebleven mensheid op aarde. Inderdaad: een stevige dosis Yojimbo, met Hauer in een curieus uniform dat nog het meest doet denken aan de outfit van een Russische WOII-soldaat.

Hobo With a Shotgun (2011)

Bizarre vintage exploitatiepulp, net als Machete begonnen als Grindhouse-trailer, met Hauer als wraaklustige dakloze die met een shotgun orde op zaken stelt in Hope Town; een corrupt stadje waar de straten worden beheerst door een karikatuur van het kwaad. Van een pedofiele kerstman tot sadistische knullen met vlammenwerpers. Kanonnenvoer voor cynici en moraalridders, maar tijdens

Blind Fury(1989)

Hauer trad met Blind Fury in de voetsporen van de Japanse samurai-legende Zatoichi. Hij speelt de blinde Amerikaanse Vietnamveteraan Nick Parker, die bij thuiskomst ontdekt dat zijn beste vriend onder maffiadwang in een drugslab aan de slag is gegaan en, bewapend met een samuraizwaard het gespuis een kopje kleiner maakt. Hauer trainde een maand lang dagelijks met een blinde judoka om zich zijn handicap eigen te maken en mag zich uitleven in een scenario vol oneliners. 'I also do circumcision.'

Split Second (1992)

Sterk staaltje retrofuturisme met een sigaarrokende Hauer die, strak gestoken in een leren outfit, als hard boiled detective in een door klimaatproblemen (en ratten) geteisterd Londen de strijd aanbindt met een bovennatuurlijk monster. Emotieloos stiefelt Hauer door het Londen van 2008, maar om zijn acteercapaciteit is het hier niet te doen. 'Now what?', bibbert zijn sullige hulpje na de eerste ontmoeting met het wezen. 'Now we get bigger guns', luidt de droge repliek.

Imagine ongetwijfeld een publieksfavoriet.

Het Amsterdam Fantastic Film Festival, kortweg Imangine, opent vanavond met het Rutger Hauer-vehikel Hobo With a Shotgun (zie onder). Tot en met 23 april zijn in Filmtheater Kriterion 'fantastische' films in de breedste zin van het woord te zien. Zie imaginefilmfestival.nl voor meer informatie.

undefined

Meer over