Aznar wijst opvolger aan

De Spaanse premier Aznar heeft zaterdag vice-premier Mariano Rajoy (48) naar voren geschoven als de lijsttrekker voor de Partido Popular (PP) bij de verkiezingen van maart 2004...

De PP moet de kandidatuur nog formeel goedkeuren. Dat zal waarschijnlijk maandag of dinsdag gebeuren. Aznar kondigde al eerder aan dat hij volgend jaar afscheid neemt van de Spaanse politiek. Hij is nu zeven jaar premier.

Over de opvolging van Aznar wordt al maanden gespeculeerd. Behalve Rajoy werden ook minister van Economische Zaken Rodrigo Rato, oud-minister van Binnenlandse Zaken Jaime Mayor Oreja en de Madrileense burgemeester Alberto Ruiz-Gallardon genoemd.

Rajoys politieke carrière begon in 1983, toen hij werd gekozen als lid van de gemeenteraad van Pontevedra. Drie jaar later werd hij voorzitter van de provinciale raad van Pontevedra en in 1987 werd hij vice-premier van de regionale regering van Galicië. Daarna klom hij steeds hoger in de rangen van de PP, waarvan hij in 1990 plaatsvervangend secretaris-generaal werd.

Sinds 1996 maakt hij deel uit van de Spaanse regering, achtereenvolgens als minister van Bestuurszaken, minister van Onderwijs en Cultuur, en eerste vice-premier. Hij was als vice-premier ook enige tijd minister van Binnenlandse Zaken. Sinds vorig jaar is hij woordvoerder van de regering en minister op het departement van Aznar.

Binnen zijn partij heeft Mariano Rajoy Brey een reputatie opgebouwd van absolute discretie en loyaliteit aan Aznar. Hij was campagneleider voor de herverkiezing van Aznar in 2000, die de PP de absolute meerderheid opleverde.

De afgelopen tijd heeft Rajoy een belangrijke rol gespeeld als rechterhand van Aznar. Hij ving de klappen op in de crisis rond de milieuramp als gevolg van het zinken van de olietanker Prestige. Daarna verdedigde hij de Spaanse steun aan de door de VS geleide invasie in Irak, die door veel Spanjaarden werd afgewezen.

Meer over