'AzG moet stoppen met mediacampagne Erkel'

De organisatie Artsen Zonder Grenzen (AzG) loopt met zijn mediacampagne rond haar ontvoerde medewerker Arjan Erkel dwars door de porceleinkast van de stille diplomatie....

Nederland heeft met klem aangedrongen op het staken van die mediacampagne, bevestigde een woordvoerster van het ministerie vrijdag. Twee weken geleden maakte de familie van Erkel zich al ongerust over de publiciteit die de organisatie zich in de media. De vader van Arjan zei 'onthutst' te zijn over de werkwijze van AzG.

De onvrede met de manier van optreden van de organisatie heeft onder andere te maken met de kritiek die AzG heeft geuit op de Russische autoriteiten. Die zouden volledig hebben gefaald bij de opsporing van Erkel. Dergelijke uitspraken werken echter eerder contraproductief, aldus het departement.

Erkel werd in augustus 2002 ontvoerd in de Russische deelrepubliek Dagestan. Hij werkte toen voor de Zwitserse afdeling. Wat AzG met het beroep van Buitenlandse Zaken gaat doen, is nog niet duidelijk, aldus de woordvoerster.

Meer over