AZ wint knap Vitesse, Cambuur en Groningen gelijk

AZ heeft zich zondag in Arnhem sterk hersteld van de zware nederlaag drie dagen eerder in de Europa League bij FC Augsburg (4-1). De ploeg van trainer John van den Brom versloeg subtopper Vitesse op eigen veld met 2-0. Eerder op zondag speelden Cambuur en Groningen gelijk.

Vincent Janssen juicht nadat hij de 0-1 heeft gescoord. Beeld anp
Vincent Janssen juicht nadat hij de 0-1 heeft gescoord.Beeld anp

AZ was voor de rust de gevaarlijkste ploeg. Vooral over de rechterkant, met de soms wat zelfzuchtige Jahanbakhsh als gangmaker, kwamen de bezoekers een paar keer goed door. In het Arnhemse strafschopgebied waren met name Janssen en El Hamdaoui echter niet slagvaardig genoeg.

In de slotfase van de rommelige eerste helft gingen twee spelers naar de kant. Eerst raakte AZ-verdediger Ridgeciano Haps geblesseerd, kort daarna moest Nakamba bij de thuisclub vertrekken na zijn tweede gele kaart. In beide gevallen greep hij veel te hard in.

In de tweede helft ging AZ gedoseerd op jacht naar de winst. Vitesse durfde door de ondertalsituatie niet meer vol op de aanval te spelen. Janssen en Henriksen sloegen in de slotfase koelbloedig toe: 0-2.

Cambuur - FC Groningen: 2-2

SC Cambuur heeft zondag in eigen huis voor de zevende keer dit seizoen gelijkgespeeld. De noordelijke strijd met FC Groningen eindigde in 2-2. Cambuur startte fel en stond na twaalf minuten al 2-0 voor door twee doelpunten van Martijn Barto.

FC Groningen toonde na een half uur pas wat aanvallende intenties en kwam na rust via Johan Kappelhof (kopbal) terug tot 2-1. Barto leek daarop na een uur spelen 3-1 te maken, maar stond buitenspel. Terwijl Leeuwarden nog protesteerde schoot Jesper Drost vanaf twintig meter in de kruising: 2-2.
Cambuur blijft voorlaatste in de eredivisie met zeven punten, evenveel als nummer zestien Willem II. FC Groningen is achtste met achttien punten uit twaalf wedstrijden.

FC Groningen speler Etienne Reijnen met SC Cambuur speler Martijn Barto. Beeld anp
FC Groningen speler Etienne Reijnen met SC Cambuur speler Martijn Barto.Beeld anp
Meer over