AZ wijkt niet meer van zijn ramkoers en gaat rechtstreeks Europa in

'Vakantie', gilt Wesley Hoedt door de spelerstunnel van Excelsior. De stijlvolle verdediger kan zich extra lang prepareren op zijn entree bij zijn nieuwe club Lazio Roma.

Aaron Johannsson en Mattias Johansson van AZ vieren feest. Beeld ANP Pro Shots
Aaron Johannsson en Mattias Johansson van AZ vieren feest.Beeld ANP Pro Shots

Ook aanvoerder Nemanja Gudelj, binnenkort van Ajax, en routinier Simon Poulsen, transfervrij naar PSV, mogen de handen in de nek vouwen in afwachting van een nieuw avontuur.

De 4-1-zege op Excelsior was genoeg voor hun huidige werkgever AZ om tot plaats drie te reiken. De Alkmaarse club ontloopt daardoor de play-offs en gaat direct Europa in. Zoetbitter smaakt het succes. Een vierde en een vijfde transfer (van Steven Berghuis en Jeffrey Gouweleeuw) behoren tot de serieuze mogelijkheden. Bovendien: toegang tot de poulefase van de Europa League is er pas als er twee voorronden zijn overleefd. De overblijvers zullen zich dus al in juli moeten melden.

Zorgen voor morgen, want de stemming na de nooit meer verwachte podiumplek was feestelijk. Er werd geknuffeld, gegild en gelachen door spelers, staf en directie. AZ was nog niet zo lang geleden door het Dirk Scheringa-fiasco bijna morsdood, het raakte de succesvolle directeuren Marcel Brands en Toon Gerbrands al kwijt aan PSV, maar komt telkens weer bovendrijven. Als een soort onverwoestbare onderzeeër.

Eindsprint

Gejubeld werd er zondag vooral over de eindsprint van vier zeges op rij, die bizar genoeg volgde op een serie van vijf wedstrijden met negentien tegengoals. 'We zitten op ramkoers', zei succescoach John van den Brom op de vooravond van de finaledag.

En geramd werd er. In Rotterdam. Tégen Rotterdam, de stad waar het toch vooral om Feyenoord draait. Feyenoord dat in het zicht van de haven aan het kapseizen sloeg. AZ ging erop en erover. In Excelsior, Feyenoords kleine stadgenoot, trof het zondag een ideale opponent. De Kralingers, sinds vorige week veilig, leken niet van zins op het eigen kunstgras schaafwonden te riskeren, mede doordat de 'oud-papier-club' er goed voorstond in het Fair Play-klassement.

Dat moet ook gezegd: AZ was simpelweg niet te houden. Met de rappe Johansson, Hendriksen en Dos Santos en daarachter de intelligente spelmakers Gudelj en Berghuis bezit AZ een aanvalsmacht die exact weet hoe het de ruimte tussen de linies moet benutten. De eerste salvo's waren direct raak, waarbij vooral de doeltreffende omhaal van spits Johansson in het oog sprong.

Vonnis

Berghuis en Hendriksen voltrokken het vonnis al voor rust waarmee de tactiek om met vroege treffers de druk op Feyenoord op te voeren als 'geslaagd' kon worden beschouwd. Gejuich vanuit het volgestampte uitvak na rust vanwege de tegentreffers die de concurrent moest toestaan, leidde al tijdens de wedstrijd tot euforische oprispingen bij de spelers. In schril contrast met acht jaar geleden toen AZ juist bij Excelsior de landstitel vergooide.

Dat gebeurde nota bene onder Louis van Gaal, die in Van den Brom, voormalig pupil van Van Gaal bij Ajax, al snel een kundig trainer had herkend. Eerder boekte de 48-jarige coach indrukwekkende resultaten bij AGOVV, ADO Den Haag, Vitesse en Anderlecht. Van den Brom zie je zelden panikeren, geregeld ontspannen lachen, maar het zijn vooral z'n terloopse opmerkingen tegen spelers intern waarmee hij effect sorteert. 'Wanneer ga je me nou helpen, Steef', prikkelde hij direct na zijn aanstelling begin oktober de geblesseerde Steven Berghuis, later zijn voornaamste troef.

Wolf

Ruikt Van den Brom in de slotfase van een seizoen bloed dan kruipt de blik van een wolf in zijn ogen. Even kalm als verbeten weet hij zijn manschappen zo te prepareren dat er geen andere optie is dan de opdracht te volbrengen in plaats van te verkrampen. Je zou er de arme Feyenoord-coach Fred Rutten wel een scheut van gunnen.

Zie je Rutten, of welke andere trainer ook, trouwens weleens een fles champagne in de keel van zijn pupil gieten met de baldadigheid van een 16-jarige? Van den Brom deed het zondag bij Hendriksen en gaf even later vastberaden antwoord op de zwartkijkers die stelden dat de tol van het succes met al die transfers wel erg fors is. 'We mogen Europa in. Dat trekt ook weer spelers aan. We hebben bovendien de prijs voor de beste jeugdopleiding gekregen. We staan er gewoon goed voor.'

Van den Brom zelf niet in de laatste plaats.

Meer over