Update

AZ houdt Heracles onder degradatiestreep

AZ heeft de zorgen van Heracles Almelo vergroot. Het elftal van trainer John van den Brom hield de punten vandaag in Alkmaar met een zege van 3-1. Aron Jóhannsson, weer in genade aangenomen als centrale spits, Steven Berghuis en Markus Henriksen scoorden voor de thuisclub.

null Beeld anp
Beeld anp

De statistieken spraken in het voordeel van AZ, dat van de voorgaande tien competitieduels met Heracles voor eigen publiek er negen had gewonnen. Het enige Almelose punt, in 2005, was te danken aan de legendarische kopbal van doelman Martin Pieckenhagen diep in blessuretijd (2-2).

De huidige Heracles-keeper, Dennis Telgenkamp, was vroeg kansloos na een omhaal van Nemanja Gudelj. Aron Jóhannsson, die als spits mocht beginnen, beroerde de bal als laatste. Heracles wekte niet de indruk aangeslagen te zijn, laat staan verslagen. De aanvoer naar Denni Avdic, die de voorkeur genoot boven Wout Weghorst, en Oussama Tannane was gestaag maar leidde niet tot kansen. Een vrije trap van Mark-Jan Fledderus dwong Esteban tot optreden en ook in de rebound van Bryan Linssen was de Costa Ricaanse keeper de baas.

AZ zag weinig reden voor vermaak te zorgen. Het weinige gevaar kwam van links, waar verdediger Ridgeciano Haps vaak mocht opkomen. Na rust was het raak bij de eerste goede aanval met Markus Henriksen en Steven Berghuis in de afrondende fase. De laatste gaf het beslissende tikje.

De tweede treffer liet de Alkmaarse fans, die Celso Ortiz zagen uitvallen met een polsblessure, opleven. Het laatste half uur bood amusement, met Heracles ten aanval - uiteindelijk met vier spitsen, onder wie debutant Brahim Darri - en ruimte voor Alkmaarse counters. Jeffrey Gouweleeuw redde op de doellijn, maar zorgde ook voor een onverwacht spannende slotfase door een inzet van Darri van richting te veranderen. De Almelose jacht op de gelijkmaker leverde door toedoen van Henriksen het tegendeel op van succes.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over