AZ doet het in twee minuten tegen De Graafschap

AZ heeft zaterdag voor de eerste keer dit seizoen in de eredivisie gewonnen. De ploeg van trainer John van den Brom zegevierde met 3-1 bij hekkensluiter De Graafschap, dat nog altijd op het eerste punt wacht. De Noor Markus Henriksen maakte in het laatste half uur het verschil met twee fraaie treffers.

AZ juicht na een treffer Beeld anp
AZ juicht na een trefferBeeld anp

Van den Brom had na de smadelijke thuisnederlaag eind vorige maand tegen Roda JC (0-1) zijn basisteam op liefst vijf plaatsen gewijzigd. Derrick Luckassen, Robert Mühren, Dabney dos Santos en Thom Haye moesten op de Vijverberg op de bank beginnen, Ridgeciano Haps was niet beschikbaar na een operatie aan zijn amandelen. Verdediger Rajko Brezancic en aanvaller Alireza Jahanbakhsh maakten hun debuut in de Alkmaarse hoofdmacht. Ook Mattias Johansson, Joris van Overeem en Vincent Janssen mochten het van Van den Brom vanaf de aftrap weer eens laten zien.

Alle wijzigingen leken AZ goed te doen. De Alkmaarse ploeg had een flink overwicht in de eerste helft, maar verzuimde het surplus aan aanvalskracht goed in de stand tot uitdrukking te brengen. Alleen Brezancic kwam in het aanhoudende offensief tot scoren met een afstandsschot, dat door aanvoerder Robin Pröpper van De Graafschap met zijn knie ruimschoots van richting werd veranderd (0-1). Vooral door bekwaam keeperswerk van Hidde Jurjus bleef de thuisploeg nadien een grotere achterstand bespaard. Met name van nieuwkomer Jahanbakhsh (ex-NEC) ging bij AZ veel dreiging uit. Hij schoot in de beginfase uit een vrije trap op de lat.

Counters
De Graafschap moest het voornamelijk van counters hebben. Na een kwartier was Nathaniel Will met een solo al dicht bij de gelijkmaker, die hij vlak voor rust alsnog produceerde met een schitterend schot in de bovenhoek (1-1).

Na de pauze drong De Graafschap even sterk aan. Nathan Kabasele en Alexander Bannink lieten echter goede kansen liggen, waarna Henriksen met een kopbal en een diagonale schuiver het duel besliste: 1-3. AZ kan daardoor met enig vertrouwen komende week naar Servië reizen voor de groepswedstrijd tegen Partizan in de Europa League.

Meer over