AVP van Henny Eman en MEP van Nelson Oduber rekenen op absolute meerderheid in parlement; Politieke rivalen Aruba geven plankgas op laatste campagnedag

Als de nacht valt, nemen de ritmes van calypso, tumba en merengue bezit van Oranjestad. Op de Plaza Libertador Betico Croes heupwiegen de aanhangers van de Movimiento Electoral di Pueblo rond het standbeeld van de grondlegger van Aruba's status aparte....

ROB GOLLIN

Van onze verslaggever

Rob Gollin

ORANJESTAD

Het is op de afsluitende verkiezingsmanifestaties nog een keer plankgas voor de grootste rivalen in de Arubaanse politiek, voordat de kiezers vandaag naar de stembus gaan. Oppositieleider Nelson Oduber van de MEP bestempelt het kabinet van premier Henny Eman als het corruptste dat hij ooit heeft meegemaakt. Op een metershoog videoscherm naast het podium van de AVP beeldt een acteur Oduber uit als een onbenul, die alleen maar 'nee' kan zeggen.

Het waren, constateren verschillende betrokkenen een tikje spijtig, weer erg Arubaanse campagnes. Dat deelnemers aan verkiezingskaravanen op een wegkruising met elkaar op de vuist zijn gegaan over een voorrangskwestie, hoort nog een beetje tot de cultuur. Dat de MEP in een advertentie Eman herinnerde aan een vermeende, nooit bewezen donatie van vijftigduizend gulden van maffiabaas Spartaco Ghini gaat ver, maar vooruit, op het eiland wordt vrijwel altijd de man en niet de bal gespeeld.

Meer wordt betreurd dat bewoners soms fors zijn betaald om verkiezingsborden in de tuin te zetten, dat loyaliteit zich straks zal uitbetalen in een mooie betrekking bij de overheid, en dat er bijvoorbeeld beloftes zijn gedaan over het asfalteren van een stoffig weggetje; het spectrum van patronage kan breed zijn. Het zijn niet de praktijken die passen in het streven naar 'deugdelijkheid van bestuur', waarmee Arubaanse politici zo graag goede sier willen maken in politiek Den Haag. Maar wat moet je met integere voornemens als je tegenstanders ze negeren?

Doorgaans blijven deze vorm van zieltjes winnen wat in het verborgene, maar soms komen de structuren fraai bloot te liggen. Zo dreigde enkele weken geleden de postbezorging op Aruba volledig stil te vallen toen negen bestellers, die hun baan te danken hadden aan minister Glenbert Croes van Vervoer en Communicatie, in diensttijd voor de bewindsman gingen campaignen. Brieven kwamen op het eiland - 193 vierkante kilometer groot, tachtigduizend inwoners - aan met een maand vertraging.

Alom wordt verwacht dat het weer een nek-aan-nek-race wordt tussen de AVP (nu tien zetels) en de MEP (negen zetels). Eman profileert zich als de staatsman van formaat, die graag het karwei wil afmaken. 'Het gaat goed met Aruba.' Hij rekent op een absolute meerderheid in het 21 zetels tellende parlement.

In de aanloop naar de verkiezingen liep Eman twee keer enige averij op. De arrestatie van vier vooraanstaande zakenlieden, op verzoek van de Verenigde Staten die het gezelschap willen berechten voor witwassen en drugshandel, kwam Eman op felle tirades te staan in de Papiamentstalige krant Diario, eigendom van de invloedrijke familie en AVP-sponsor Mansur. Onder de arrestanten zaten twee bloedverwanten. Eman zou onder druk van Nederland en de VS de belangen van het eigen volk maar verkwanselen. Later matigde het blad de toon weer.

Deze week maakten Emans opponenten gretig gebruik van een rapport van de Centrale Bank van Aruba. Het gaat helemaal niet goed met Aruba. De boodschap was alarmerend: de tekorten zijn dramatisch opgelopen, miljoenen aan uitgaven zijn niet gedekt, de deviezenreserves brokkelen snel af. Naar verluidt weigeren restaurants in Oranjestad overwerkende ambtenaren op krediet te laten eten: de overheid betaalt toch nooit. Eman doet luchtigjes over de kwestie. Onder de vorige regering was het nog dramatischer, dit tekort is vooral technisch van aard, structureel is de economie gezond.

Ook de MEP hoopt op een absolute meerderheid, al lonkte de partij vlak na de val van het kabinet-Eman even naar de Liberale Organisatie Aruba van Glenbert Croes, toen net voormalig coalitiegenoot van de AVP. Onlangs somde Oduber nog even de treurnis van het bestaan in de oppositie op. Van de vijftienhonderd vragen zijn er vijftig beantwoord. Van de zestien door hem aangevraagde statenvergaderingen is er geen enkele gehouden.

Voor de podia in Oranjestad stijgt de spanning in afwachting van de komst van de liders. 'Eééé solucion!' galmt het op de cadans van de macarena rond Betico's standbeeld, en MEP-kandidaten op het podium geven elkaar voortdurend een high five. Maar het lijkt wel of een climax uitblijft.

'Henny! Henny' Bij de AVP gaat het er uitbundiger aan toe. Pas na een lang opwarmprogramma - met een Arubaanse Gordon en koket opwaaiende zomerjurkjes - maakt tegen twaalven staatsman Eman zijn opwachting onder de opzwepende klanken van de tumba. Ban pé, ban pé! Hij gáát ervoor.

Niet bekend

Meer over