Avontuurlijke experimenten met exotisch eten

Recensent Mac van Dinther eet bij Jiu.nu in Eindhoven dat ten onrechte in maar één restaurantgids staat.

Mac van Dinther
null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Hoezo Jiu.nu?

Tussen de restaurantgidsen die eind vorig jaar hun lijstjes over ons uitstortten, is internetgids Iens het buitenbeentje. Iens is de enige die restaurants niet laat beoordelen door (semi)professionele inspecteurs, maar door gasten zelf. Dan kan het zomaar gebeuren dat in de toplijst namen opduiken die je niet zult vinden tussen de sterren van Michelin of in de top-100 van Lekker. Zoals Jiu.nu dat op plaats 16 staat in de Iens top-1000, boven gelauwerde sterrenzaken. Pikant detail: kok Ryan is de zoon van Soenil Bahadoer van tweesterrenrestaurant de Lindehof in Nuenen. Paps staat vijf plaatsen hoger.

De Cijfers

Kosten: Vijf gangen verrassingsmenu euro 57,50.

Eten 7,5

Bediening 8

Entourage 7,5

Prijs-kwaliteit 7

Grappig. Waar zit zoonlief?

Ryan is niet ver van vaders boom gevallen: van de Beekstraat in Nuenen is het tien kilometer naar Jiu.nu in het centrum van Eindhoven. Daar nemen we plaats op leren barkrukken aan een tafel met een bamboeprint tegen een wand die afwisselend groen, blauw en paars wordt aangelicht. Op de vloer ligt donker parket, de wanden zijn bekleed met een donker houten lambrisering, het plafond is gitzwart. Nogal modern.

Het menu

Bereidingen van krab Langoustine op witlof Indonesische rendang met coquilles Kooieend met zuurkool Mandarijn en meloen met ijs.

De naam klinkt Chinezig.

Jiu, ongeveer uit te spreken als 'djiò', is Chinees voor alcohol, vertelt de hoffelijke Aziatische ober die de menukaart uitreikt. Jiu.nu is behalve restaurant ook wijnbar. Ze hebben 170 wijnen op de kaart, met dertig open flessen. Dat is prettig drinken.

En eten?

Bahadoer jr. is van de fusion, een mengeling van kookstijlen uit Oost en West. Populair in de jaren negentig en daarna enigszins uit de gunst geraakt, omdat het vaker tot smaakverwarring dan -verbetering leidde.

Waar moet ik dan aan denken?

Wat dacht je van gegrilde en rauwe langoustine op witlof met aceto balsamico en schuim van schaal- en schelpdieren met tom kha kai-smaak.

Wauw!

Avontuurlijke experimenten met exotisch eten, dat is waar je hier voor komt. En soms is het geweldig. Zoals het hoofdgerecht van rosé gebakken eendeborst op beetgare, zelfgemaakte zuurkool, zachte gnocchi en een saus op smaak gebracht met garam massala, vadouvan en zuurkoolsap. Die is zo goed dat we hem recht uit het kannetje op tafel drinken. Ook top: het voorgerecht van pittige krabbouillon met een geinige hartig-zoete marshmallow van krab.

Maar niet alles komt even goed uit de verf. Genoemde langoustine valt plat door de overheersend zoete smaak van de witlof. Ryans rendang, geserveerd met coquilles, atjar en kumquat, is papperig; die van vader Soenil is beter. De softshellkrab, ook in het voorgerecht, is een tikje vettig en smaakt vaag naar oliebollenbeslag. Het dessert is wel weer goed gelukt: een lekker rommeltje van zoete smaken - mandarijn, karamel, meloen, witte chocolade, ijs van geitenmelk - met het parfum van ras el hanout en lavendel.

Leuke zaak?

Het is niet moeilijk te zien waarom Jiu.nu favoriet is bij 'gewone' gasten: behalve spannend eten en goede wijnen krijg je ook het idee in de watten te worden gelegd. Dat begint met amusante amuses zoals een goudvis van wortelijs die je zelf uit een vissenkom moet vissen en eindigt bij het afscheid met gelukskoekjes. Op die van ons staat: 'Je zult je kans grijpen in de nabije toekomst.' Dat lijkt ons bij uitstek van toepassing op Ryan Bahadoer.

Jiu.nu

Willemstraat 9,
5611 HA Eindhoven

jiu.nu

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over