NieuwsFiles

Avondspits drukste van het jaar

Op de eerste dag van dé filemaand is meteen het jaarrecord aan opstoppingen in de avondspits verbroken. Donderdagavond was het extreem druk met meer dan elfhonderd kilometer aan files op de snelwegen en de N-wegen. Vooral het slechte weer was daar debet aan.

Marcel van Lieshout
Files door regenval op de A4 nabij Schiphol. Beeld ANP
Files door regenval op de A4 nabij Schiphol.Beeld ANP

Op dinsdag en donderdag zijn de wegen doorgaans het volst. Volgens de ANWB was het donderdag in de avondspits vooral erg druk rondom Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook in Noord-Brabant en Gelderland was het opvallend druk tijdens de avondspits.

Dit terwijl er relatief weinig ongelukken gebeurden, minder dan afgelopen dinsdag, aldus de ANWB. Bij Rotterdam traden problemen op omdat het licht in een van de tunnelbuizen van de Beneluxtunnel uitviel. Dat probleem was na een paar uur verholpen.

Het leidde er niettemin toe dat het verkeer op de A4 al in de namiddag vastliep. Vervolgens kwam het ook vast te staan op de A12, A13, A16 en A20 en diverse toevoerwegen in Rotterdam en omgeving. Op de A16 ontstond ook een file op de Van Brienenoordbrug na een motorongeluk.

Tot nu toe was de drukste spits van het jaar afgelopen dinsdagmorgen. Toen stond er 970 kilometer aan files.

Waarom leidt regen zo vaak tot monsterfiles in ‘filemaand’ november?

Regent het flink, dan zijn de files dikwijls fors. Wat maakt de impact van regen eigenlijk zo groot? ‘Men wordt onzeker’.

Hoe vier filerijders de spits ervaren

Hoe ervaren filerijders hun dag? Waarom werken ze niet thuis? Hoe staan ze eigenlijk tegenover rekeningrijden? Zo denkt de filerijder erover.

Een sluiproute inslaan heeft meestal weinig zin

Vast in de file? Vijf dingen die u voortaan moet weten

‘Heel veel files hebben niets met capaciteitsdruk te maken’

Wegen en treinen worden almaar voller, moet er nóg meer asfalt en spoor bij? Pier Eringa (ProRail) en Michèle Blom (Rijkswaterstaat) over uitbreiding van het spoor- en wegennet.

Meer over