Avondklok in Guinee

CONAKRY (ANP) - In het West-Afrikaanse land Guinee geldt vanaf woensdag een avondklok. Mensen mogen na acht uur 's avonds niet meer de straat op. Dat verklaarden soldaten op de radio.

Een groep militairen greep maandag de macht na het overlijden van president Lansana Conté. De coupplegers vormden een Nationale Raad voor Democratie en Ontwikkeling, schortten de grondwet op en ontbonden de regering. De leider van de militairen, kapitein Moussa Dadis Camara, moet president worden, vindt de groepering.

Om de coup kracht bij te zetten gingen woensdag honderden militairen de straten op in de hoofdstad Conakry. Of de militairen de machtsovername daadwerkelijk kunnen doorzetten is nog niet duidelijk. De burgerregering en de coupplegers spreken elkaar tegen.

Vrije verkiezingen

Volgens de voorzitter van het parlement van Guinee, Aboubacar Somparé, steunt een meerderheid van het leger het burgerbestuur. Hij riep de internationale gemeenschap op te voorkomen dat de staatsgreep slaagt. Somparé had volgens de grondwet interim-president zullen worden, waarna binnen zestig dagen vrije verkiezingen hadden moeten volgen. De militairen beloven vrije verkiezingen in 2010.

De Afrikaanse Unie (AU) kwam in spoedzitting bijeen. De Afrikaanse leiders veroordeelden de coup van de militairen en waarschuwden voor ,,meedogenloze maatregelen''.

Meer over