Avondje voor de buis? Dit is de moeite waard om te kijken

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u dinsdagavond zien.

Beeld uit de film Speed Beeld
Beeld uit de film SpeedBeeld

Kinderen van de collaboratie
Canvas, 21.15 uur

Kinderen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog werden veroordeeld vanwege heulen met de vijand, vertellen hoe de keuzen van hun ouders hun leven hebben beïnvloed. Hoe kijken ze aan tegen dat verleden? Hoe denken hun ouders erover?

Volle Zalen
NPO 2, 21.20 uur

Op 31 december is Youp van 't Hek voor de negende keer te zien met een oudejaarsconference. Cornald Maas volgde hem tijdens de voorbereiding. Hij vertelt over het creatieve proces vooraf en over welke grappen de conference wel en niet haalden.

Onschuldig?!
RTL 4, 21.30 uur

Mohcine Benchaba duwde tegen een luik van een stadspoort. Een student kreeg het op haar hoofd en overleed. Mohcine zit vast voor doodslag, maar volgens hem was het een ongeluk. Advocaten Geert-Jan en Carry Knoops staan hem bij.

The A word
BBC 1, 22.00 uur

Dramaserie over een doorsneegezin dat te horen krijgt dat zoontje Joe autistisch is. Halfzus Rebecca stuurt Joe's ouders een weekendje weg om de ruzie bij te leggen. En vader Eddie is vastberaden om zijn zoontje te leren fietsen.

De Rijdende Rechter
NPO 1, 22.25 uur

De families Lebski en Zwiers wonen naast elkaar. Wanneer de familie Zwiers een camera ophangt om de beelden in de tuin te beschermen tegen diefstal, slaat de vlam in de pan. De familie Lebski voelt zich dag en nacht bekeken.

Slaapkamers
NPO 3, 23.15 uur

Herhaling van Pieter Kramers fantastische documentaireserie waarin uiteenlopende stellen over liefde worden geïnterviewd in hun slaapkamer. De gesprekken over trouw, ontrouw, verwachtingen, kinderen, enzovoorts zijn bijzonder openhartig.

Speed / Twister (Jan de Bont, 1994 / 1996)
RTL 7, 20.30-23.00 uur / Veronica, 22.00-00.10 uur

Speed is de terechte claim to fame van de Nederlandse cameraman Jan de Bont, die in Amerika in de jaren voor zijn vanavond uit te zenden regiedebuut uitgroeide tot vaardig videoclipfilmer (van Madonna) en cameraman van actiefilms (van Die Hard, Black Rain en Lethal Weapon 3). De busthriller Speed profiteert optimaal van het even vage als bepalende fenomeen klik: Keanu Reeves en Sandra Bullock zijn ijzersterk als duo in de bus die van een bom is voorzien door slechterik Dennis Hopper. De perfecte manier waarop het simpele gegeven is uitgewerkt. De bom zal ontploffen als de snelheid onder een bepaald minimum zakt, waarmee non-stopactie is gegarandeerd. Montage, stunts en camerawerk doen de rest.

Ook na bijna vijfentwintig jaar is Speed nog adembenemend. Dat maakt het extra spijtig dat de vier films die De Bont hierna regisseerde niet het gehoopte niveau behaalden. Het vervolg op Speed was aanmerkelijk minder: Speed 2: Cruise Control kreeg in 1998 zelfs een Raspberry (de anti-Oscar) voor de slechtste vervolgfilm van het jaar. Na het mislukte The Haunting (1999) en het dito tweede deel van de computergameverfilming Tomb Raider (2003), verdween De Bont in vergetelheid.

Met de film die De Bont in de slipstream van Speed maakte, tornadorampenfilm Twister, deed hij zijn belofte als interessante nieuwe actieregisseur nog wel aardig gestand. Na afloop van Speed loont het over te schakelen naar Veronica voor het laatste uur van Twister. De film gaat over een achter tornado's aanjagend echtpaar (Helen Hunt en Bill Paxton) dat wil scheiden. Het verhaaltje doet er met al die schitterende wervelwinden en amusante special effects (rondvliegende koeien!) weinig toe. 'Ik had nog nooit van storm chasers gehoord', zei De Bont in 1996 in de Volkskrant. 'Tornado's zijn een ontzettend indrukwekkend verschijnsel. Ook heel creatief, mesmerizing.'

Robin Hood (Ridley Scott, 2010)
SBS 9, 20.30-23.35 uur

De Engelse regisseur Ridley Scott (Blade Runner, Alien, Gladiator, nu bezig de scènes met Kevin Spacey in zijn aankomende film All the Money in the World opnieuw op te nemen met Christopher Plummer), had voor zijn prequel op de Robin Hood-mythe een royaal budget tot zijn beschikking van 130 miljoen dollar. Hij hoefde dus niet te kijken op een massascène of luchtshot meer of minder en leeft zich volledig uit op allerlei imposante decorstukken, waaronder prachtig vormgegeven kastelen. Acteur Russell Crowe speelt het hem vertrouwde rauwe, bonkige type, niet het soort man dat zich hult in een maillot. De vergelijking met hun eerdere samenwerking in Gladiator dringt zich continu op. Toch kan Robin Hood niet tippen aan die eerdere, in het oude Rome gesitueerde spektakelfilm, waarmee Scott en Crowe het genre in 2000 nieuw leven inbliezen.

Byzantium (Neil Jordan, 2012)
Viceland, 21.00-23.15 uur

In het midden van de jaren negentig maakte de Ier Neil Jordan met Interview with the Vampire een horrorfilm in de jas van een kostuumdrama. Anno 2012 was het geen gekke gedachte terug te keren naar het serieuzere vampierendrama, als tegenhanger van het lichtvoetigere en op dat moment populaire Twilight. In Byzantium, gebaseerd op het toneelstuk van Moira Buffini, gaat het over de vampierzusjes Eleanor en Clara Webb, de één een dromerig pubermeisje, de ander een bloedmooie dame die bijklust in smoezelige stripclubs om zichzelf en haar zusje te onderhouden. Het verhaal verloopt wat schematisch, maar qua onheilszwangere neogotische sfeerzetting zit het in Byzantium gelukkig goed.

Meer over