Avondeten

Wassen of gewassen worden, aankleden, ontbijten, koffie met iets erbij en dan hup, aan tafel voor de aardappels, groenten en het lapje vlees....

In elk geval één tehuis, Huize Westhoff in het Zuid-Hollandse Rijswijk, heeft daar nu iets op bedacht. De meeste bewoners krijgen er de warme maaltijd nu 's avonds geserveerd en dat blijkt op alle fronten alleen maar voordelen op te leveren.

Erik Steemers, coördinator voedingsdienst in Huize Westhoff, erkent ruiterlijk dat de tussendemiddagse warme maaltijd vooral gemakkelijk was voor het keukenpersoneel, dat daardoor gewoon tijdens de reguliere kantoortijden kon werken. Nu wordt het af en toe iets later, maar daar staat meer arbeidsvreugde tegenover. Sterker nog, het ziekteverzuim is zelfs gedaald.

De verpleging was tijdens het experiment al dik tevreden. Op de afdelingen heerste er veel meer rust, omdat de bewoners overdag meer tijd hadden gekregen. En omdat er vanwege het extra werk door de avondmaaltijden een extra begeleider op de afdeling werkt, is het aantal valpartijen onder de bewoners afgenomen.

De bewoners zelf? Die laten zich de warme maaltijd 's avonds uitstekend smaken. Steemers: 'Onze klanten zijn beter gaan eten. Tijdens het experiment hebben we gewogen wat we opschepten en wat er van terug kwam. Daaruit bleek dat er 's avonds van de warme maaltijd veel meer gegeten wordt dan tussen de middag, er kwam veel minder terug.'

Stamppotten zijn geliefd onder de bewoners van Huize Westhoff. Maar ook toetjes worden met smaak gegeten. Volgens Steemers komt dat onder meer omdat de mens op oudere leeftijd terugkeert naar meer uitgesproken smaken, zoals zout en zoet. Daarom een geliefd nagerecht van de bewoners van Huize Westhoff: bitterkoekjespudding.

Nodig voor een vierpersoons pudding:

11/2 ons bitterkoekjes;

1/2 kopje Amaretto;

vijf blaadjes gelatine;

1/4 liter blanke vla;

1/8 liter slagroom, stijfgeklopt met 3 eetlepels suiker;

Overgiet de verkruimelde bitterkoekjes royaal met Amaretto en laat even intrekken. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Verhit 2 eetlepels water in een steelpan en los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op. Roer dit goed door de blanke vla en voeg vervolgens de verkruimelde bitterkoekjes toe. Meng dit mengsel vervolgens met de slagroom.

Spoel een puddingvorm om met koud water en giet het mengsel voorzichtig over. Laat het een paar uur opstijven in de koelkast. Houd de puddingvorm vlak voor het opdienen even in een kom met heet water, zodat de bitterkoekjespudding zich gemakkelijk laat storten.

Garneer eventueel met wat toefjes slagroom.

Nanda Troost

Meer over