Avocado als warme hap

In de guacamole, gevuld met garnalen, en tot stukjes gesneden voor in een salade. Andere variaties op de avocado zullen we niet zo gauw tegenkomen....

Nanda Troost

Voor wie al die avonturen aandurft, is er een aardig boekje verschenen:

Avocado anders van Nicole van Leeuwen (Bzzt¬ 12,50, ISBN 90 453 0285 3). Wel meteen een waarschuwing: het is soms doorbladeren geblazen, in een boekje met citaten als 'Zodra je je realiseert dat je zelf kunt bepalen hoe je het wel en wee van je lichaam interpreteert, begint er een enorm bevrijdend besef te dagen: je lichaam staat aan jouw kant.' (Deepak Chopra). Of: 'Laat voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn voedsel.'

(Hippocrates).

En dan is er nog Nicole van Leeuwen zelf. Ze is ziek, maar hoopt rond de tijd dat 'jij Avocado anders leest ik weer helemaal fit ben'. Vraag ik me in dit geval als lezer meteen af of ik daarmee wel wil worden lastig gevallen.

Pluspuntje is wel dat er voor de beginnende avocado-eter nog wat valt op te steken. Waar je op moet letten als je een avocado koopt:

de schil mag geen donkere plekken vertonen, en een rijpe avocado geeft iets mee als je er zachtjes op drukt. En wat te doen met een onrijpe avocado: leg 'm met een appel of banaan in een plastic zak op een donkere plek.

Daarmee zijn hoofdstukjes als 'suiker = vergif' dan maar snel vergeten. En aan het verbod op witbrood doet de Volkskok niet mee. Lekker puh! Niets zo lekker als warme, dik beboterde (ook dat nog: dierlijke vetten) toast voor bij de gevulde avocado met kabeljauw, een voorafje voor acht personen.

Pel de ui en snipper 'm fijn. Verwijder de zaadjes uit de pepers en snijd ze in flinterdunne reepjes. Was daarna je handen goed om irritatie aan de huid (of ogen!) te voorkomen.

Kruis de tomaten in, dompel ze ongeveer een minuut in gekookt water onder en ontvel ze. Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Knip de bieslook fijn.

Boen de schil van twee limoenen schoon en rasp deze fijn. Pers alle limoenen uit. Meng in een schaal de olie, ui, het limoensap, de honing, peperreepjes en tomaatblokjes.

Snijd de vis in blokjes, schep door de limoenmarinade en laat het geheel minimaal een halfuur in de koelkast intrekken.

Halveer de avocado en verwijder de pit. Snijd een plakje van de onderkant van de avocado om te voorkomen dat 'ie omrolt. Verdeel de helften over acht bordjes.

Giet het overtollig vocht van de marinade af en breng het vismengsel op smaak met peper en zout. Bak het geheel op een laag vuur gaar.

Vul de avocado ruimhartig op. Bestrooi met de bieslook.

Serveer direct met toast en boter.

Meer over