Autoproducenten leiden dans omlaag

Autoproducent General Motors (GM) heeft donderdag op de Amerikaanse beurzen de leiding genomen in de dans der dalende aandelenkoersen. GM verloor 4,8 procent van zijn beurswaarde, nadat analisten van zakenbank Morgan Stanley verklaarden dat automakers hun prijzen zullen moeten verlagen om nog auto's aan de man te brengen....

Lagere prijzen betekenen lagere winsten. Ook Ford en DaimlerChrysler moesten daarom inleveren. De index voor autofabrikanten en makers van auto-onderdelen verloor 2,5 procent.

De mediabedrijven daalden met de automakers mee. Beleggers zijn bang dat GM, Ford en DaimlerChrysler minder zullen uitgeven aan advertenties als hun winsten onder druk komen te staan. Viacom (eigenaar van televisiezender CBS), General Electric (dat NBC heeft gekocht) en Walt Disney (moederbedrijf van onder andere ABC) moesten inleveren. Walt Disney verloor 6,2 procent, ook omdat zakenbank Merrill Lynch zijn verwachtingen bijstelde vanwege de teleurstellende films van Disney.

GM en Walt Disney waren gisteren de belangrijkste dalers onder de dertig hoofdfondsen die samen de beweging van de toonaangevende Dow Jones-index bepalen. De Dow sloot 1,4 procent lager op 9431,77 punten. De bredere S & P 500 verloor 1,3 procent op 1006,29 punten en tech-beurs Nasdaq viel 2,1 procent naar 1464,75 punten.

De S & P 500, de index van de 500 grootste bedrijven van de VS, is dit jaar al bijna 11,5 procent gedaald. Tenzij er volgende week nog een flink herstel komt, zal het eerste halfjaar van 2002 daarmee de boeken ingaan als het slechtste sinds 1974. De Dow Jones staat sinds 1 januari op een verlies van 5 procent en de Nasdaq heeft een kwart van zijn waarde ingeleverd. Alledrie de Amerikaanse indices dalen voor het derde jaar op rij.

Het steeds verder oplopende handelstekort van de VS doet het sentiment ook geen goed. In mei liep het verschil tussen Amerikaanse uitgaven en inkomsten op tot 35,9 miljard dollar, zo maakte het ministerie van Handel bekend.

De leading economic indicators van de maand mei, die onderzoeksbureau Conference Board donderdag naar buiten bracht, vielen daarentegen wel mee. Vooral de cijfers over de arbeids- en de huizenmarkt kwamen goed uit de bus. Het aantal nieuwe werklozen daalde afgelopen week met tweeduizend naar 393 duizend mensen, zo rapporteerde het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Meer over