Automatiseringsbedrijf blijft Britse afkomst trouw Belegger grijpt naast CMG-aandelen

'Jammer voor de particulier', concludeerde P. de Vries, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). ABN Amro brengt eind deze maand het informatiseringsbedrijf Computer Managament Group (CMG) naar de beurs....

Van onze verslaggeefster

LONDEN

Het bedrijf kondigt de beursgang al jarenlang aan, maar op 1 december komen eindelijk drie miljoen nieuwe en ongeveer 20 miljoen bestaande aandelen van het Brits-Engelse bedrijf in de notering. De beursgang, die tegelijkertijd in Londen en Amsterdam plaatsvindt, is steeds uitgesteld.

Toen in september de honger van beleggers voor bedrijven in de automatisering en informatietechnologie niet te stillen leek, vond CMG de tijd rijp. Gisteren kwam het voorlopig prospectus uit. Daarmee presenteert CMG zich aan zijn toekomstige eigenaren als een aantrekkelijke belegging. Sinds de oprichting 31 jaar geleden heeft CMG nooit verlies gemaakt. De winst is de afgelopen 12 jaar met gemideld 24 procent gegroeid en de omzet met gemiddeld 17 procent, meldt CMG trots.

Ook de winstverwachting is goed. Dit jaar zit er een stijging van de winst voor belasting van ruim een derde naar 19,5 miljoen pond in. Het dividend zal een kwart van de winst per aandeel bedragen, belooft het bedrijf. Voorts mikt CMG op een omzetgroei die groter is dan de verwachte marktgroei van 10 tot 15 procent.

Ook volgens ABN Amro, die de verkoop van de aandelen in Nederland verzorgt, ziet het er goed uit voor CMG. In een vorige maand gepubliceerd rapport onthoudt de bank zich discreet van een winstverwachting - dat zou niet passend zijn voor de broker van CMG. Maar de invloedrijke bank wijst zijn klanten wel op tien belangrijke, en erg positieve punten die betrekking hebben op de financiële vooruitzichten van het bedrijf. De bank kan geen smet aan de nieuwkomer op het Damrak ontwaren.

Toch jammer dat al dit moois aan de neus van de Nederlandse particuliere belegger voorbij zal gaan. En niet alleen de particulier wordt slecht bedeeld. Terwijl Nederland goed is voor ongeveer 60 procent van de omzet en meer dan 90 procent van de winst, houdt CMG stug vast aan de Britse basis. 'Wij zijn hier opgericht en we zijn een Engelse Plc', aldus directeur Cor Stutterheim tijdens een persbijeenkomst waarvoor de Nederlandse pers speciaal naar Londen is gebracht. 'Londen is het kloppende hart van financieel Europa', daar zit meer kapitaal dan in Amsterdam, stelt hij.

De beursgang is niet alleen bedoeld om meer naamsbekendheid te krijgen en om de werknemers en het bestuur de mogelijkheid te geven hun aandelen te verzilveren, CMG wil over een jaar of anderhalf misschien ook wel nieuwe aandelen uitgeven. Daarvoor is Engeland veel aantrekkelijker dan Amsterdam, stelt Stutterheim. Bovendien zou het veel te duur zijn om het bedrijf naar Nederland over te hevelen, voegt hij eraan toe. Dan zou CMG kapitalen kwijt zijn aan belastingen.

De trouw aan de Britse afkomst is ook terug te vinden in de verdeling van de aandelen. Tweederde van de stukken is gereserveerd voor Britse beleggers. De stukken die over zijn voor Amsterdam, zullen verdeeld worden door ABN Amro.

'Wanneer de inschrijving dan begint', wil de inmiddels lekker gemaakte particulier weten. 'Oh, maar dit is niet een openbare emissie,' stelt financieel directeur Chris Banks. De aandelen worden geplaatst bij instituten en op 1 december genoteerd. 'Particulieren die geinteresseerd zijn kunnen dan kopen.'

Meer over