Nieuws

Autobedrijf Leaseplan stelt als eerste Nederlandse bedrijf vaccinatieplicht in voor personeel

Autobedrijf Leaseplan wil dat alle personeelsleden weer op kantoor gaan werken, maar zij moeten dan wel gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Volgens het Financieele Dagblad (FD) is Leaseplan het eerste Nederlandse bedrijf dat een vaccinatieplicht invoert.

Occasions van Leaseplan in Raamsdonksveer.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Occasions van Leaseplan in Raamsdonksveer.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Ook in de Nederlandse vestiging van het Amerikaanse streamingbedrijf Netflix zijn ongevaccineerde werknemers niet welkom.

Medewerkers van Leaseplan zullen bij aankomst op kantoor geen vaccinatiebewijs hoeven tonen. Van controle zal geen sprake zijn, aldus het bedrijf in het FD.

Een ‘prikplicht’ is omstreden, ook in zorginstellingen. In bijvoorbeeld Italië, Frankrijk en België moet zorgpersoneel zich laten vaccineren. De vaccinatiegraad in zorginstellingen is overigens hoog. Ook in Den Haag gaan stemmen op om zorginstellingen de mogelijkheid te geven om ongevaccineerde medewerkers over te plaatsen. Over een vaccinatieplicht bij bedrijven als een autoleasebedrijf wordt nog niet gesproken.

Vakbond FNV toont zich in de krant verbolgen over de vaccinatieplicht bij Leaseplan. Vicevoorzitter Kitty Jong wil niet dat werkgevers ‘misbruik van hun machtspositie maken’ door werknemers, direct of indirect, tot vaccinatie te dwingen. Dat druist volgens haar in tegen het recht op privacy en het recht op lichamelijke integriteit. ‘Als een democratisch gekozen regering met instemming van de Kamer kiest voor een vaccinatieplicht, dan is dit één ding. Maar als een werkgever het recht neemt om werknemers te verplichten, is dat van een verwerpelijke orde.’ De vakbond wil overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de kwestie.