NieuwsAustralië

Australische premier Turnbull weggestemd door eigen partij

De Australische premier Malcolm Turnbull treedt af na een machtsstrijd binnen zijn eigen Liberale Partij. Dat melden Australische media vrijdag. Turnbull wordt opgevolgd door Scott Morrison, de huidige minister van Financiën.

De voormalige premier Malcolm Turnbull tijdens een persconferentie over zijn vertrek.  Beeld REUTERS
De voormalige premier Malcolm Turnbull tijdens een persconferentie over zijn vertrek.Beeld REUTERS

Turnbull moet het veld ruimen nadat partijleden zich tegen hem hadden gekeerd. Tijdens de daaropvolgende stemming over het leiderschap van de partij deden drie kandidaten mee. Behalve Morrison waren dat de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton en de minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop.

Binnen de conservatieve gelederen van de partij heerste al langer onvrede over de koers die Turnbull voer. De premier wilde de vennootschapsbelasting verlagen van 30 naar 25 procent, maar trok te maatregel in na kritiek dat de loonontwikkeling achter zou blijven.

Ook zijn voorstel om de CO2-uitstoot te verlagen om zo de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs te halen, strandde na veel weerstand.

Onvrede

Turnbull is de vierde premier die wordt gedumpt door zijn eigen partij voordat hij de volledige termijn van drie jaar heeft uitgezeten. Hij is de zesde premier in tien jaar tijd. Die trend leidt tot veel onvrede onder Australiërs. Vrijdag sloegen boze Australiërs de ramen in van het kantoor van Dutton, Turnbulls grootste rivaal.

De leiderschapskwestie in de Liberale Partij ontbrandde dinsdag, toen Turnbull met slechts een klein verschil een vertrouwensstemming overleefde ten koste van Dutton.

Nadat Turnbull vrijdag een door de meerderheid van zijn partijleden ondertekende brief ontving met het dringende verzoek op te stappen, volgde een nieuwe stemming. Turnbull besloot daaraan niet mee te doen.

Nieuwe premier

Zijn opvolger Scott Morrison wordt gezien als een conservatief. Hij zou de ideale persoon zijn om het interne conflict binnen de Liberale Partij te sussen. Als penningmeester is hij bovendien de beste financiële manager van de kandidaten.

De 50-jarige Morrison maakte carrière in de toerismebranche. Hij is een vroom christen en een groot fan van het rugbyteam Cronulla-Sutherland Sharks.

Scott Morrison (rechts) verlaat het parlement nadat hij de stemming heeft gewonnen. Beeld EPA
Scott Morrison (rechts) verlaat het parlement nadat hij de stemming heeft gewonnen.Beeld EPA
Meer over