Australische commando’s zwaar gewond in Uruzgan

Negen Australische commando’s zijn dinsdagnacht gewond geraakt in Uruzgan toen hun patrouille in een hinderlaag reed. Zes van hen zijn zwaar gewond, van wie één kritiek....

Dat land stuurde vorig jaar 300 commando’s naar Uruzgan om de Taliban actief te belemmeren in hun bewegingsvrijheid en hun leiders op te sporen en te doden. Ook Amerikaanse Special Forces zijn om die reden actief in heel Uruzgan. Zij staan niet onder Nederlands bevel.

De commando’s moeten hun acties wel afstemmen met de Nederlanders die de leiding hebben in Uruzgan. Nederlandse militairen beperken zich tot de zogeheten inktvlek en jagen niet actief op Taliban.

Afghaanse bestuurders, onder wie gouverneur Assadullah Hamdam, klaagden de afgelopen maanden over het in hun ogen brute optreden van de Australische commando’s. Die nemen veel onschuldige burgers gevangen, moppert de gouverneur. Daardoor kan moeizaam gewonnen sympathie onder de bevolking weer worden verspeeld.

De Australische aanpak stond deze week opnieuw ter discussie, toen bleek dat vier Afghaanse verdachten een dag in hondenhokken zijn opgesloten. Honden gelden in de Islamitische wereld als onrein. Het verweer van Canberra: het was een tijdelijk noodmaatregel op een vooruitgeschoven post.

De Australiërs doen geheimzinnig over de inzet van hun Special Operations Task Group (SOTG). Af en toe wordt een succes gemeld, zoals de arrestatie van de vermoedelijke leider van de Taliban in Uruzgan, Mullah Bari Guhl. Maar soms moeten de namen van slachtoffers worden vrijgegeven.

Het valt op dat vijf van de zes Australiërs die in Afghanistan zijn gesneuveld, afgelopen jaar vielen in Uruzgan. Vier van hen waren commando’s. Meer dan vijftig Australiërs raakten gewond en ook drie explosievenhonden overleefden de inzet in Uruzgan niet.

De commando’s rijden rond in open Landrovers en in Bushmaster-pantserwagens. Vooral de bemanning van de ongepantserde jeeps is kwetsbaar voor geweervuur en explosies. Ook Nederlandse infanteristen rijden rond in open terreinwagens, maar die wagen zich minder diep in vijandelijk gebied.

De Australische werkwijze werd onlangs beschreven door een ISAF-woordvoerder die de dood van Mullah Akhtar Mohammed meldde. Deze vermoedelijke Talibanleider werd op 12 augustus gesignaleerd met een groepje medestrijders in een uithoek van Uruzgan. De commando’s bestelden eenvoudigweg een NAVO-vliegtuig dat het vuur opende met raketten.

Meer over