NieuwsYang Hengjun

Australisch-Chinese spionageschrijver in China gearresteerd op verdenking van spionage

Een Australisch-Chinese ex-diplomaat en spionageschrijver die sinds januari gevangen wordt gehouden in China, is officieel gearresteerd op verdenking van spionagepraktijken. Dat meldt de Australische overheid dinsdag.

Redactie
de Australisch-Chinese schrijver Yang Hengjun. Beeld Reuters
de Australisch-Chinese schrijver Yang Hengjun.Beeld Reuters

Yang Hengjun werd in januari bij aankomst in Guangzhou aangehouden en later naar Beijing gebracht. De afgelopen zeven maanden is hij volgens de Australische regering onder ‘barre omstandigheden’ vastgehouden. De Australische overheid probeerde al meermaals China te overtuigen de schrijver te laten gaan. ‘Als hij op grond van politieke overtuigingen wordt vastgehouden, moet hij worden vrijgelaten’, zei minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne dinsdag in een persbericht.

Volgens zijn Australische advocaat Robert Stary is het niet duidelijk waar de aanklacht van spionage tegen Hengjun op is gebaseerd en zal de schrijver de aanklacht ontkennen. ‘We weten dat hij een politiek activist is in de zin dat hij zich voor democratie inzet en actief is als blogger en academicus, maar we begrijpen niet wat hem nu verder wordt verweten.’ De hoogste straf voor spionage in China is de doodstraf.

Blog

Yang woont al meer dan tien jaar buiten China, maar heeft een blog waarin hij schrijft over Chinese binnenlandse en buitenlandse kwesties. De laatste jaren heeft hij zich niet direct kritisch uitgelaten over de Chinese regering. Onder zijn volgers staat hij bekend als de ‘democracy peddler’, de venter van democratie. Hij schreef ook boeken, onder meer een spionagethriller over een Amerikaans-Chinese dubbelspion.

Het is niet de eerste keer dat de schrijver en ex-diplomaat een periode verdwijnt: in 2011 werd hij ook al een aantal dagen vermist na aankomst in Guangzhou. Naderhand wilde de schrijver niets kwijt over de reden van zijn verdwijning, maar dissidenten vermoedden dat hij was verhoord door de geheime politie. De schrijver was op weg naar Peking, waar hij zou spreken op een verboden bijeenkomst over democratische hervormingen.

In China zitten ook twee Canadezen al lange tijd vast. Zakenman Michael Spavor and Michael Kovrig, een voormalige diplomaat, werden eind vorig jaar gearresteerd door de Chinese autoriteiten. Formeel worden ze ervan beschuldigd dat ze Chinese handelsgeheimen probeerden te stelen.

Hun aanhouding zou echter een Chinese represaille zijn voor de arrestatie in Vancouver van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou na een uitleveringsverzoek van de VS. De Amerikaanse justitie wil Meng berechten wegens onder andere fraude. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo herhaalde vorige week, tijdens een bezoek aan Ottawa, dat de arrestatie van de twee Canadese burgers ‘onwettig’ was. Hij zei dat de VS alles zouden doen om ze vrij te krijgen, onder andere via druk op president Xi.

Meer over