Nieuws

Australiërs in India riskeren vijf jaar cel als ze terugkeren, premier flink onder vuur

In Australië klinkt luide kritiek op een inreisverbod voor reizigers uit India. Wie naar Australië komt, riskeert een celstraf van vijf jaar en een boete van 42 duizend euro. Premier Scott Morrison ligt onder vuur, maar volgens hem is het ‘hoogst onwaarschijnlijk’ dat reizigers die hoge straffen krijgen opgelegd.

De Australische premier Scott Morrison ligt onder vuur omdat hij een inreisverbod uit India heeft ingesteld. Beeld AP
De Australische premier Scott Morrison ligt onder vuur omdat hij een inreisverbod uit India heeft ingesteld.Beeld AP

De premier kwam met zijn verzekering na dagen van kritiek op het inreisverbod, waardoor Australiërs in India zijn gestrand. De regering kondigde de maatregel zaterdag aan vanwege de fors toegenomen besmettingen in India. Het inreisverbod ging maandag in en geldt voorlopig tot medio mei.

Mensenrechtengroepen, medici en zelfs politici van Morrisons partij bekritiseerden het besluit. Ook oud-premier Malcolm Turnbull, de voorganger van Morrison, nam geen blad voor de mond. ‘Australiërs in India verdienen repatriëring, niet opsluiting’, twitterde Turnbull, die tot 2018 aan de macht was.

Belangengroepen van Australiërs van Indiase komaf roeren zich eveneens en sommigen verwijten de regering racisme.

Ook Australische burgers in India haalden uit naar Morrison en zijn ministers. ‘Je hebt bloed aan je handen, minister-president’, twitterde de Australische oud-cricketer Michael Slater, die in India werkt als commentator. ‘Hoe durf je ons zo te behandelen.’

Quarantaine

Het is voor het eerst sinds de pandemie uitbrak dat de regering zo’n ingrijpende reismaatregel nam om het virus buiten de deur te houden. Reizigers uit diverse landen die in Australië aankomen, moeten twee weken verplicht in quarantaine in hotels, op eigen rekening.

Maar volgens minister van Volksgezondheid Greg Hunt, die de zware straffen aankondigde, viel aan het inreisverbod voor India niet te ontkomen. India passeerde dinsdag de grens van 20 miljoen besmettingen. In de afgelopen 24 uur werden meer dan 357 duizend bewoners als besmet geregisteerd.

‘De regering neemt dit soort besluiten niet lichtvaardig’, aldus Hunt. ‘Het is van cruciaal belang dat de integriteit van de gezondheidszorg en van het quarantainesysteem wordt beschermd.’ De regering is bang dat zonder het inreisverbod het aantal besmettingen in de quarantaine-hotels toeneemt.

Morrisson probeert met zijn geruststelling over de toepassing van de straffen de kritiek te temperen. Hij zei dat de regels ‘op verantwoorde wijze en proportioneel’ zullen worden toegepast. ‘Ik denk niet dat het eerlijk zou zijn om te zeggen dat deze straffen in hun meest extreme vormen zullen worden opgelegd’, aldus de premier tegen een lokale omroep. ‘Dit is een manier om ervoor te zorgen dat het virus niet terugkomt.’

Mede-Aussies

Volgens de premier kan het inreisverbod al op 15 mei worden opgeheven, als tegen die tijd de quarantaine-capaciteit is uitgebreid. Maar de organisatie van artsen, een van de vele critici, vindt dat het inreisverbod direct moet worden ingetrokken. De Australian Medical Association noemde het besluit ‘gemeen’.

Ook parlementariër Matthew Canavan deed een beroep op de regering om terug te komen op het besluit. ‘We zouden Aussies in India moeten helpen om terug te keren in plaats van ze in de gevangenis te stoppen’, twitterde de senator. ‘Laten we ons quarantainesysteem repareren, in plaats van onze mede-Australiërs achter te laten.’ Canavan zei dat hij de afgelopen dagen van veel Australiërs van Indiase komaf heeft gehoord welke ‘hartverscheurende gevolgen’ het inreisverbod heeft.