Australiërs geven zwangere Máxima een pluim

De 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Australië waren het officiële onderwerp. Maar het ging ook over de ernstige droogte....

Het was dan wel een officieel bezoek aan Australië van de kroonprins en prinses, maar uiteindelijk wilde iedereen kijken en horen hoe het gaat met de zwangerschap van Máxima. Goed hoor, liet ze vrijdag tijdens een persgesprek weten. Het is wel zwaar. ‘Soms was ik vermoeid en soms was ik vol energie.’

Máxima moet het van haar artsen rustig aan doen en een reis naar het warmste en droogste continent ter wereld lijkt niet de meest ideale bestemming voor een zwangere vrouw. Zo liet ze een helikoptertocht in turbulent weer boven het eiland Tasmanië aan zich voorbijgaan. En in het rode hart van Australië liet het paar de zonsondergang voor wat het was. Het was een van de zeldzame avonden dat het regende en stormde in de Australische woestijn en dat was een beetje te veel van het goede.

Ook tijdens de gesprekken met Australiërs kwam de zwangerschap aan de orde. Bij een ontmoeting met jongeren, succesvolle twintigers en dertigers, kreeg ze een pluim, omdat ze ervoor had gekozen drie kinderen te krijgen, een advies dat de Australische regering aan alle vrouwen geeft. ‘De eerste is voor vader, de tweede voor moeder en de derde voor het land’, is de slogan. In het geval van Máxima klopte dat niet helemaal, zei ze droogjes. ‘Bij mij was de eerste voor het vaderland.’

Het gesprek met de jongere Australiërs gaf een aardige kijk op het land. De veelal links georiënteerde mensen gaven een duidelijker, minder gelikt beeld dan meestal tijdens officiële bezoeken wordt gegeven.

Een parlementslid van de oppositiepartij Labor liet weten zich zorgen te maken over de slechte omstandigheden van de oorspronkelijke bevolking van Australië, de Aboriginals. De gemiddelde leeftijd is laag en de kindersterfte is hoog. Een vertegenwoordiger van Greenpeace hekelde de mijnbouwpolitiek van het land dat de aarde leeghaalt en grondstoffen verkoopt aan China.

De vijfde dag van het staatsbezoek begon wat gemoedelijker. Met een replica van het schip de Duyfken maakten Willem-Alexander en Máxima een korte cruise door de haven van Sydney. Met dit VOC-schip kwamen schipper Janszoon en zijn bemanning in 1606, precies vierhonderd jaar geleden dus, als eerste Europeanen in contact met Australië. Het bezoek van het prinselijk paar was onderdeel van de festiviteiten rond dit jubileum. Het feestjaar werd door de prins vrijdagavond afgesloten met een concert in het Sydney Opera House, waar de Nederlander Jaap van Zweden het Sydney Symfonie Orkest mocht dirigeren.

De dag in Sydney was de meest serieuze van het geheel, gezien de lange gesprekken die op het programma stonden. Behalve de jongeren, vertelden Australiërs in een andere bijeenkomst over hun ervaring als emigrant. Ook hier werd niet alleen een rooskleurig beeld geschetst van Australië.

De rassenrellen in Cronulla, de ergste ooit in het land, kwamen aan bod. Vorig jaar sloegen blanke jongeren in de badplaats in de buurt van Sydney iedereen met een niet-blanke huidskleur in elkaar, waarbij vooral Libanese moslims het mikpunt waren. De volgende dag namen de Libanezen revanche. Bijna de hele wereld was stomverbaasd dat dit gebeurde in Australië, het land dat te boek staat als een succesvol immigratieland.

En natuurlijk ging het over water. Willem-Alexander is watermanager en Australië kampt met de ernstigste droogte sinds jaren. De prins is er een beetje verbaasd over dat de droogte tot zulke problemen leidt, omdat in Australië veel kennis is over water. Echte oplossingen heeft ook Willem-Alexander niet. ‘Je moet wel wat hebben om te beheren’, zegt hij. ‘Regen dus.’

Meer over