Australië doet eenmalig mee aan Eurovisie Songfestival

Australië doet in 2015 mee aan het Eurovisie Songfestival. Het gaat om een eenmalige deelname. Reden is de zestigste verjaardag van de liedjescompetitie. Die heeft als thema: 'building bridges' (bruggen bouwen). Dit staat op de website van het Eurovisie Songfestival.

Just Fontein
Australische fans zijn klaar voor de finale van het Eurovisiesongfestival in het Deense Kopenhagen in 2014 Beeld anp
Australische fans zijn klaar voor de finale van het Eurovisiesongfestival in het Deense Kopenhagen in 2014Beeld anp

Het wordt een ochtendshow voor de Australiërs, want als hier op zaterdagavond in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen wordt gestemd tijdens de finale, is het daar zondagochtend. In Europa keken vorig jaar zo'n 180 miljoen mensen, daar kwamen er internationaal nog zo'n 100 miljoen bij. Daaronder was ook een groot Australisch publiek.

Overigens zijn de gasten uit Oceanië al direct geplaatst voor de finale, net als de zogenoemde Big Five (Groot-Brittanië, Spanje, Frankijk, Duitsland en Italië) en gastland Oostenrijk.

Vorig jaar tijdens het pauzeprogramma verzorgde Australië een optreden tijdens het Songfestival. Dit zat, hoe kan het anders, vol surfboards, koala's, kangaroes en grote pullen bier.

Het is niet de eerste keer dat er Australische zangers meedoen tijdens de liedjescompetitie, merkt The Guardian op. Zo vertegenwoordigde Gina G Engeland met het liedje Ooh Aah Engeland in 1996 en was Jane Comerford de zangeres van de Duitse inzending Texas Lighting in 2006.

Winnen is de enige manier waarop de Australiërs volgend jaar nog een keer mee kunnen doen, zo laat organisator de European Broadcasting Union (EBU) weten.

Pauzeshow Australië tijdens Eurovisie Songfestival 2014 hieronder op YouTube.

Meer over