Australië blokkeert overnameplan Shell

De regering van Australië heeft de overname van het energieconcern Woodside door Shell tegengehouden. De Australische minister van Financiën, P....

Shell heeft een belang van 34,3 procent in Woodside en wilde dat uitbreiden tot 56 procent. Het olieconcern heeft driemaal een bod gedaan, maar Woodside wees dat telkens af. Analisten hadden verwacht dat de overheid goedkeuring zou verlenen op de voorwaarde dat Woodside voor een deel zelfstandig zou blijven.

Volgens ingewijden hebben niet alleen nationale afwegingen een rol gespeeld bij de afwijzing. Ook de prijs die Shell wilde betalen, zou te laag zijn geweest.

Woodside leidt een consortium van zes bedrijven dat de enorme olie- en gasvelden in het noordoosten van Australië exploiteert. De winning daar is goed voor een derde van de totale olieproductie en de helft van de gasproductie van het land. Volgens minister Costello moet daar maximaal gebruik van worden gemaakt.

Shell liet weten 'na honderd jaar van investeren in Australië diep teleurgesteld' te zijn. Het concern beraadt zich op de situatie. P. Duncan, topman van Shell Australia, noemde het besluit een gemiste kans voor Australië om zijn positie op de felbevochten wereldgasmarkt te verstevigen.

De handel in de aandelen Woodside werd na de afwijzing tijdelijk stilgelegd. Toen de handel werd hervat, was het aandeel ongeveer 10 procent lager op 12,50 Australische dollar.

Woodside heeft laten weten andere mogelijkheden te bestuderen nu Shell uit zicht is verdwenen. Het concern denkt aan de verkoop van bezittingen of aan een fusie.

Maandag werd ook bekend dat Shell zijn bod op het Amerikaanse oliebedrijf Barrett weer met twee weken heeft verlengd. Begin april gebeurde dat ook. Shell heeft 2,2 miljard dollar geboden, maar nog niet voldoende aandelen ontvangen. De Barrett-directie wil niets van het bod weten en denkt dat een andere bieder meer wil betalen. Het bod loopt nu 4 mei af.

Meer over