Auschwitzverdachte fit genoeg voor proces

De Duitse justitie brengt een 93-jarige man voor het gerecht wegens medeplichtigheid aan moord in het concentratiekamp Auschwitz. Artsen hebben te kennen gegeven dat er geen medische bezwaren bestaan om de man te berechten.

De toegangspoort van Auschwitz. Beeld anp
De toegangspoort van Auschwitz.Beeld anp

De bejaarde uit Lippe was volgens het Openbaar Ministerie als SS-sergeant betrokken bij de dood van minstens 170 duizend mensen.

De zaak wordt behandeld door de rechtbank in Detmold, in Noordrijn-Westfalen. Psychiatrisch en geriatrisch onderzoek van de verdachte, Ronald H., hebben aangetoond dat de man zittingsdagen van telkens twee uur aankan. Verdedigers en aanklagers hebben nu twee weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Pas daarna beslist de rechtbank of het tot een proces komt.

H. werkte van januari 1943 tot juni 1944 in Auschwitz. Hij zegt dat hij werkte in een deel van het kamp dat niet direct bij de massamoorden was betrokken.

De 'boekhouder van Auschwitz'

Eerder dit jaar werd de voormalige Auschwitz-bewaker Oskar Gröning, ook wel bekend als de 'boekhouder van Auschwitz', door de Duitse rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel voor medeplichtigheid aan de moord op 300 duizend Hongaarse Joden in het vernietigingskamp.

Het Simon Wiesenthal Centrum in Wenen sprak toen de hoop uit dat de justitiële autoriteiten in Duitsland ook andere verdachten, ondanks hun hoge leeftijd en vaak slechte gezondheid, alsnog zullen vervolgen. De 94-jarige Gröning gaat nog tegen zijn veroordeling in beroep.

Meer over