Aung San Suu Kyi voor het eerst bij militaire parade

Wat doet het icoon van de Birmese oppositie op de eretribune bij de jaarlijkse legerparade, terwijl het etnisch geweld oplaait?

JAKARTA - Aung San Suu Kyi, icoon van de Birmese oppositie, heeft woensdag voor het eerst de jaarlijkse parade van het leger in de hoofdstad Naypida bijgewoond. Birma is nog niet van zijn militairen af; het leger zal 'het land helpen een goed gedisciplineerde democratie te worden', zei het hoofd van de strijdkrachten, generaal Min Aung Hlaing.

Suu Kyi zat op de eerste rij, te midden van de generaals en keek gefascineerd naar het machtsvertoon van duizenden marcherende soldaten, pantserwagens en kanonnen, terwijl straaljagers en helikopters laag overvlogen.

De militaire junta die tientallen jaren met ijzeren vuist regeerde is weliswaar weg en het land wordt langzaam een democratie, maar de generaal zei: 'Onze militairen zullen een leidende rol in de politiek blijven spelen.'

Machtsvertoon

Het machtsvertoon kwam op een dag waarin delen van Birma werden geteisterd door geweld. In enkele steden is het tot uitbarstingen gekomen tussen etnische Birmezen en moslims. Birmezen in de stad Meiktila vielen moslims aan en staken huizen en moskeeën in brand.

Volgens officiële cijfers zijn bij dat geweld zeker veertig personen om het leven gekomen. Duizenden moslims zijn op de vlucht gejaagd en zitten nu in geïmproviseerde vluchtelingenkampen.

Het geweld is overgeslagen naar enkele andere steden in het midden van Birma. President Thein Sein heeft de noodtoestand uitgeroepen voor het gebied en militairen hebben voorlopig de rust hersteld.

Het uitroepen van de noodtoestand ligt gevoelig in Birma, dat zich net aan een militair regime probeert te ontworstelen. De president zelf waarschuwde deze week dat de onlusten een bedreiging vormen voor het democratiseringsproces in het land.

Het geweld in midden-Birma volgt op een bloedige golf van etnisch geweld in de westelijke provincie Arakan. Daar zijn vorig jaar tienduizenden islamitische Rohingya door boeddhistische Birmezen uit hun huizen verdreven. Hele dorpen zijn platgebrand en de provincie is etnisch gezuiverd.

Tientallen, mogelijk honderden inwoners van de streek kwamen om in de pogroms en naar schatting honderdduizend Rohingya zitten nog steeds in geïmproviseerde vluchtelingenkampen.

De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft woensdag een rapport gepubliceerd waarin zij waarschuwt voor een humanitaire ramp onder die vluchtelingen. De kampen waarin zij nu al ruim een half jaar zitten, zijn afgegrendeld van de buitenwereld en de vluchtelingen zijn verstoken van voedselhulp en medicijnen.

Hulpverleners die de kampen willen bezoeken, worden door de autoriteiten weggehouden. De situatie is nu al precair, maar zodra het regenseizoen binnenkort begint, verwacht Human Rights Watch een regelrechte ramp.

Zelfs Aung San Suu Kyi blijkt weinig op te hebben met Rohingya en andere moslims. Zij heeft steeds geweigerd het openlijk voor hen op te nemen, tot teleurstelling van velen.

Haar bijna goddelijke imago is de afgelopen maanden verder afgebladderd, toen zij in een conflict tussen boeren en een kopermijn de kant van de mijn en de regering koos, en niet die van het volk. Haar critici zeggen dat zij niet langer de oppositie leidt, maar deel is gaan uitmaken van het regime, dat geleid wordt door hervormingsgezinde (ex-)militairen.

De aanwezigheid van de Nobelprijswinnares op de militaire parade was daarom nauwelijks meer een verrassing. Zij lijkt haar jaren van huisarrest onder de junta definitief te hebben vergeven en vergeten.

Min Aung Hlainggeneraal, hoofd van de Birmese strijdkrachten

undefined

Meer over