Auf Wiedersehen

Op 15 juni speelt het Nederlands elftal in Portugal tegen Duitsland. HNS blikt vooruit op de Moeder aller Interlands. Deel 7: 21-06-1988, een bevrijdend succes....

Jules Deelder is dichter, onder veel meer. Hij is bijvoorbeeld ook Rotterdammer, de Nederlandse stad waar de Tweede Wereldoorlog waarschijnlijk het langst heeft geduurd.

O hoe vergeefs des doelmans hand zich strekte naar de bal die een minuut voor tijd de Duitse doellijn kruiste

Zij die vielen rezen juichend uit hun graf.

Des doelmans hand was van Eike Immel die op 21 juni 1988 in Hamburg in de 89ste minuut werd gepasseerd door een schot van Van Basten: 1-2, eindelijk bevrijd? Niet voetbalwedstrijd tegen Duitsland leverde zoveel associaties op met de oorlog als de halve finale van het EK. Over de verhouding tussen beide volken schreef de Groningse wetenschapper Peter Groenewold een proefschrift waarin hij aandacht schonk aan Hamburg '88.

In 1988 werd een kruispunt bereikt, betoogde hij, met een 'massale vorm van psychotherapie' en een intense agressiviteit van Nederlandse zijde. Voor veel Nederlanders van naoorlogse generaties was de zege in Hamburg 'een verlossing'.

We hadden onze fietsen terug en zelfs de doden juichten.

Maar ook de Duitsers profiteerden ervan, stelde Groenewold vast: 'Het bevrijdende succes maakte tevens mogelijk dat de verstandhouding tussen Nederlanders en Duitsers zich voortaan wat soepeler zou ontwikkelen.'

Meer over