Audi neemt 'overdadig' afscheid

Laatste Holland Festival van Pierre Audi herbergt zijn favorieten.

HEIN JANSSEN

AMSTERDAM - 'Het is best wel moeilijk om hem te laten gaan, na tien jaar. Hij is toch ook een beetje van ons geworden.' Aldus Mieke van der Weij, die dinsdag in het BIM-huis in Amsterdam de presentatie van het Holland Festival 2014 op informele wijze aan elkaar praatte. 'Hem' en 'hij', dat was in dit geval Pierre Audi, artistiek leider (hijzelf noemt zich vooral 'curator') die dit jaar afscheid neemt van het Holland Festival.

Audi werd in 2005 aangesteld als opvolger van Ivo van Hove, die het festival zeven jaar leidde en heeft die baan altijd gecombineerd met het directeurschap van De Nederlandse Opera. Vanwege zijn naderende afscheid was de seizoenspresentatie gisteren extra feestelijk. Er waren optredens van het Nederlands Kamerkoor en artiesten die in juni in het festival zullen optreden. Er waren toespraken, waarin de programmeurs een kijkje in de keuken van een internationaal festival gaven. Er waren filmbeelden van komende producties. En ten slotte kwam er een paard het podium op: Joey, hoofdrolspeler van Warhorse, de productie waarmee het Holland Festival voor het eerst samenwerkt met Joop van den Ende. Warhorse gaat tijdens het festival in Carré in première en toert daarna door het land.

'Ik heb tien jaar met passie en ambitie bij het festival gewerkt en daaraan enorm plezier beleefd. Maar het is ook moeilijk en zwaar: tachtig procent van wat je zou willen, kan om allerlei reden niet doorgaan. Daarom is tien jaar ook wel genoeg', aldus Audi, die daaraan zei dat de editie 2014 overdadig is en veel van zijn favorieten herbergt.

Het Holland Festival 2014 telt in totaal 56 verschillende producties en 159 voorstellingen. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar en komt vooral door de seriebespeling van Warhorse in Carré. Het festival wordt op 1 juni geopend met de dansproductie Vortex Temporum van Anne Teresa De Keersmaeker. De slotvoorstelling op 29 juni is de wereldpremière van Oidipous, muziektheater van Edzard Mik (libretto) en Calliope Tsoupaki (muziek) in regie van Audi zelf, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging.

Het festival brengt producties van en met onder meer Alain Platel, William Forsythe, Isabella Rossellinni (een theatrale lezing over het liefdesleven van dieren), Peter Brook, Elfriede Jelinek, en De Warme Winkel (Gavrilo Princip, over de moordenaar van Franz Ferdinand). Nederlandse gezelschappen die meedoen zijn Het Nationale Ballet, Nederlands Danstheater, Toneelgroep Amsterdam en De Nederlandse Opera. Ook wordt samengewerkt met Mojo Concerts, waarmee de filmvertoning van Napoleon wordt gerealiseerd. Omvangrijk is het driedaagse evenement rond de Italiaanse componist Luigi Nono, met vier concerten, een symposium en een tentoonstelling.

Mieke van der Weij (elegant zwart jurkje met klokkende rok) en Pierre Audi (elegant lang colbert, ongetwijfeld iets Japans) zaten tijdens de presentatie ook tien minuten aan een tafeltje voor een interview over tien jaar Holland Festival. Ten slotte kwam dat paard op, Joey, hoofdrolspeler uit Warhorse. Een ingenieus dierlijk bouwwerk, gemaakt door de Handspring Puppet Company. Met drie performers erin die hoofd, hart en kont bedienen. Het paard hinnikte angstig echt.

Volgens de Volkskrant-kunstredactie zijn deze producties in Audi's laatste Holland Festival een bezoek zeer waard:

1 Nederlands Danstheater met Programma V, nieuw werk van Paul Lightfoot en Sol Léon.Gemaakt op locatie in de oude markthal van het Food Centre Amsterdam.

2 Coup Fatal door KVS en Les Ballets C. de la B. Uitbundige muziektheatrale ode aan de dandy's van Kinshasa. 3 Die Schutzbefohlenen van Elfriede Jelinek in regie van Nicolas Stemann door Thalia Theater Hamburg.

4 Tis a pity, she's a whore van John Ford. Stuk is bijna 400 jaar na dato nog steeds controversieel.

5 Thyestes van Belvoir Theater onder regie van de Australische regisseur Simon Stone, dé verrassingvan 2013.

6 Napoleon Gerestaureerde legendarische film uit 1927 live begeleid door Gelders Orkest in Ziggo Dome.

7 De Nationale Opera brengt Verdi's laatste opera Falstaff, met het Koninklijk Concertgebouworkest weer eens in de orkestbak.

undefined

Meer over