nieuws

Atoomagentschap mag nucleaire activiteiten Iran weer monitoren

Iran en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties hebben zondag nieuwe afspraken gemaakt over het toezicht op nucleaire bases. De atoomwaakhond krijgt weer toegang tot de camerabewaking.

IAEA-directeur Rafael Grossi en vicepremier Mohammad Eslami ontmoeten elkaar in Teheran.  Beeld via REUTERS
IAEA-directeur Rafael Grossi en vicepremier Mohammad Eslami ontmoeten elkaar in Teheran.Beeld via REUTERS

Volgens een gezamenlijke verklaring krijgen internationale inspecteurs toestemming om nieuwe geheugenkaarten in de camera’s te installeren zodat ze daar weer kunnen monitoren. Dat is de uitkomst van de gesprekken die topman Rafael Grossi van het IAEA in Teheran voerde met de baas van van het Iraanse nucleaire programma en vicepremier Mohammad Eslami.

Het bezoek van Grossi moest wat kou uit de lucht halen in de aanloop naar de nucleaire raad van de IAEA volgende week. De afgelopen dagen liepen de spanningen tussen Iran en enkele westerse landen op nadat de atoomwaakhond had gemeld dat Iran steeds meer uranium verrijkt en zijn voorraad vergroot. De Islamitische Republiek zou nu 2441,3 kilo uranium op voorraad hebben, wat in strijd is met 202,8 kilo die was afgesproken in het atoomakkoord.

Dat akkoord moest in 2015 het Iraanse atoomprogramma aan banden leggen om zo te voorkomen dat het land een kernwapen zou kunnen ontwikkelen, iets dat Teheran nog altijd ontkent te ambiëren. In ruil daarvoor zouden de economische sancties tegen het land worden opgeheven. Onder president Trump trok Amerika zich in 2018 eenzijdig terug uit wat hij noemde ‘de slechtste deal ooit’ en treedt Iran afspraken uit het akkoord met voeten. Sinds februari laat het land bovendien geen internationale inspecteurs meer toe om toezicht te houden.

Na de verkiezing van president Biden werden de onderhandelingen over de nucleaire deal aanvankelijk optimistisch hervat, maar ze zijn steeds meer in een impasse geraakt omdat geen van de partijen een eerste stap wil zetten. In juni werden de gesprekken in Wenen zelfs helemaal stilgelegd om de uitkomst van de presidentsverkiezingen in Iran af te wachten.

De winst van hardliner Ebrahim Raisi bij die verkiezingen heeft de situatie er niet makkelijker op gemaakt. Hij zal zich mogelijk harder opstellen dan zijn gematigdere voorganger. Het is nog onduidelijk wanneer de onderhandelingen tussen Iran en de VS worden hervat.

Meer over