Atlete met bloem in haar verslaat 'mannelijke' vrouw

Erg aerodynamisch lijkt het niet en ze draagt ook een klein beetje extra gewicht met zich mee. De Amerikaanse hardloopster Alysia Johnson Montano nam vandaag deel aan de Spelen met een bloem in het haar.

Beeld ap

Dat doet de Amerikaans kampioene op de 800 meter bij elke wedstrijd. Het is ontstaan uit een soort bijgeloof. Toen ze als klein meisje al snel te goed bleek voor andere meiden uit haar leeftijdscategorie, mocht Montano meedoen aan hardloopwedstrijden bij de jongens. Ook daar won de Amerikaanse. Om de jongens hun verlies extra in te wrijven, droeg ze steevast een bloem in het haar, zodat duidelijk zichtbaar was dat een meisje van de jongens won.

Nadat de 26-jarige atlete zich kwalificeerde voor de Spelen tijdens de Amerikaanse trials, deelde ze bloemen uit aan de mensen in het publiek. Met bloem op haar hoofd won ze vanochtend de haar serie op de 800 meter. Ze geldt als een belangrijke outsider voor een medaille.

In haar serie bleef ze de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya nipt voor. Deze atlete moest twee jaar geleden van atletiekfederatie IAAF een gendertest ondergaan, omdat er getwijfeld werd aan haar vrouwelijkheid. Ze werd tussen 2009 en 2010 bijna een jaar uitgesloten van wedstrijden.

Beeld getty
Beeld reuters
Caster Semenya.Beeld epa
Meer over