Athene vreest voor verzet bij terugsturen migranten

Het terugsturen van migranten van Griekenland naar Turkije, dat maandag begint, gaat gepaard met draconische veiligheidsmaatregelen. De Griekse politie zet voor elke asielzoeker die wordt teruggestuurd een agent in, meldt het Griekse persbureau ANA-MPA op gezag van bronnen bij de regering.

Redactie
Een vluchteling houdt zijn kunstbeen omhoog op het Griekse eiland Lesbos. Beeld afp
Een vluchteling houdt zijn kunstbeen omhoog op het Griekse eiland Lesbos.Beeld afp

De eerste drie dagen brengen volgens ANA-MPA twee Turkse schepen ongeveer 750 asielzoekers van Mitilini, op het Griekse eiland Lesbos, over naar de Turkse havenstad Dikili. De migranten worden met bussen van het asielzoekerscentrum in Moria naar de haven van Mitilini vervoerd. Omdat velen van hen niets voelen voor uitwijzing naar Turkije, houden de autoriteiten rekening met verzet.

De asielzoekers verzetten zich nu al tegen de uitwijzing, die zij deportatie noemen. Een honderdtal van hen brak vrijdag uit een asielzoekerscentrum op het eiland Chios en bivakkeert nu in de belangrijkste haven van het eiland in afwachting van een schip dat het Griekse vasteland aandoet.

Het laat zien wat voor uitdaging Griekenland staat te wachten als vanaf maandag het vorige maand gesloten vluchtelingenakkoord met Turkije uitgevoerd moet worden. En dan moet het land ook nog een asielapparaat neerzetten waarmee iedere asielaanvraag afzonderlijk en binnen een week kan worden afgehandeld. Terwijl Griekenland nu al bekendstaat als een van de moeilijkste landen om asiel aan te vragen vanwege de trage onoverzichtelijke procedures en het tekort aan personeel.

Is Turkije wel veilig?

Ook moest Griekenland met een wetswijziging Turkije als veilig land erkennen om vluchtelingen terug te kunnen sturen. Donderdag trok Amnesty International in twijfel of Turkije wel veilig is voor vluchtelingen. Amnesty meldde donderdag dat Turkije tegen de regels in vluchtelingen terugstuurt naar Syrië. Ondanks deze kritiek en die van de VN houdt de Europese Commissie vast aan de startdatum van maandag 4 april voor het uitvoeren van het vluchtelingenakkoord met Turkije.

De Griekse regering heeft het intussen ook te stellen met de asielzoekers die in een provisorisch kamp aan de Macedonische grens zijn neergestreken. Minister Nikos Toskas van Burgerbescherming sluit niet langer uit dat de politie geweld zal moeten toepassen, liet hij aan de Atheense krant Kathimerini weten.

De autoriteiten willen de naar schatting 12 duizend migranten die in Idomeni bivakkeren overbrengen naar asielzoekerscentra elders in het land, maar die verzetten zich daartegen, in de hoop dat de Macedonische grens binnenkort weer opengaat en ze kunnen doorreizen naar West-Europa.

Vluchtelingenstroom houdt aan

Aan de vooravond van de terugzending van asielzoekers van Griekenland naar Turkije houdt de vluchtelingenstroom in omgekeerde richting aan. Het afgelopen etmaal zijn 566 migranten aangekomen op de Griekse eilanden. Dat meldde de werkgroep die door Athene is belast met de coördinatie van de vluchtelingencrisis zaterdag.

Op de Egeïsche eilanden kwamen donderdag en vrijdag 377 en 339 mensen aan, aldus de werkgroep. Sinds de zogeheten Balkanroute is afgesloten, zouden 52.000 asielzoekers in Griekenland zijn gestrand.

Meer over