Athene voor Kardolus vrijwel onbereikbaar

De kans dat Arwin Kardolus zich op grond van de geschoonde wereldranglijst rechtstreeks kwalificeert voor de Olympische Spelen van Athene is er niet groter op geworden....

Nationaal kampioen Siebren Tigchelaar, die zich met vijf zeges succesvol door de kwalificatie worstelde en onder anderen Xie de baas bleef, bracht het er beter vanaf. Hij versloeg de Amerikaan Eric Hansen overtuigend met 15-8. De Fransman Ulrich Robeiri was in de tweede ronde echter een maat te groot: 10-15.

Tigchelaar eindigde als 21ste, Kardolus als 35ste. Wouter den Otter werd slechts 79ste. De Italiaan Alfredo Rota zegevierde. Hij versloeg de Amerikaan Cody Mattern in de finale met 15-10. Het brons was voor de Fransman Hugues Obry en de Zwitser Marcel Fischer.

De laatste is een belangrijke concurrent van Kardolus op de wereldranglijst, waarop de schermersdie een olympische landenploeg vormen zijn geschrapt. Dat zijn onder meer de Frasen, Italianen, Duitsers en Russen. De beste twee Europeanen, een per land, mogen direct naar Athene. De andere kandidaten moeten half april nog een toernooi in Gent afwerken en daar de finale halen.

Tigchelaar is in de strijd om een startbewijs in Gent wel iets ingelopen op Kardolus, maar staat nog steeds zo ver achter dat hij volgende week in Colombia boven zichzelf zal moeten uitstijgen om de Zoetermeerder te verdringen als Nederlandse vertegenwoordiger.

Indra Angad-Gaur bereidde zich in Reims voor op de allesbeslissende wedstrijden in Sint Petersburg (27/28 maart). De floretschermster werd er derde. Ze verloor in de halve finale van de Franse Aure Benoit. Angad-Gaur min St Petersburg een plaats bij de laatste acht halen om een olympische start af te dwingen.

Sonja Tol won in Hoorn de VOC Cup. De degenschermster was in de eindstrijd te sterk voor Alp. Voor Tol betekende het de laatste voorbereiding op het WBtoernooi in Estoril, volgende week. Daarna moet ze in het zonetoernooi van Gent haar olympisch ticket veilig stellen.

Meer over