'Athene krijgt 20 miljard en twee jaar extra'

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten Athene opnieuw 20 miljard euro lenen om een faillissement van Griekenland te voorkomen. De extra miljarden geven de Griekse regering twee jaar meer tijd om de door de geldschieters geëiste bezuinigingen en hervormingen door te voeren.

BRUSSEL/ATHENE - Een derde noodlening voor Athene - het ontving eerder al 240 miljard euro - ligt politiek gevoelig in Nederland, Duitsland, Finland en Oostenrijk. Premier Rutte zei tijdens de verkiezingscampagne dat er 'geen cent meer naar de Grieken' zou gaan. Nauw betrokken EU-ambtenaren zeggen dat er geen andere keuze is. Het bedrag kan volgens deze ambtenaren nog verder oplopen.

Woensdag bereikten de Griekse minister van Financiën Stournaras en de 'trojka' - vertegenwoordigers van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie - nagenoeg overeenstemming over een nieuw saneringsprogramma voor Griekenland. Dat was noodzakelijk omdat door de groter dan verwachte economische krimp en onwil in de Griekse politiek, de eerder afgesproken bezuinigingsdoelen niet meer haalbaar waren.

Het nieuwe programma voorziet in 11,5 miljard euro aan extra besparingen en 2 miljard hogere belastingen. Daarmee daalt het Griekse financieringstekort in 2016 onder de 3 procent, twee jaar later dan gepland. Dat uitstel betekent dat het land later op de geldmarkt terecht kan en daardoor zeker 16 à 20 miljard meer van de eurolanden en het IMF moet lenen.

Stournaras toonde zich gisteren opgetogen. 'We hebben het uitstel gekregen', meldde hij aan journalisten. Hij legt het nieuwe pakket volgende week aan het Griekse parlement voor. Dat zal tot stevige discussies leiden. Uiterlijk 11 november moet het Griekse parlement instemmen, de dag erna komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen.

Als die het nieuwe programma accepteren maakt dat de weg vrij voor het uitkeren van de volgende tranche (31,5 miljard euro) van de eerder dit jaar toegezegde tweede noodlening. De Griekse premier Samaras waarschuwde onlangs dat zijn land zonder dit geld in november failliet is.

EU-ambtenaren voorspellen vooral 'zware en intense discussies' over de 20 miljard euro die nodig is voor de Griekse adempauze van twee jaar. Zij zien geen andere uitweg dan een nieuwe lening. Andere opties zoals het verlagen van de rente op de eerdere leningen of het verlengen van hun looptijd, leveren niet genoeg op. Een kwijtschelding van deze leningen is voor veel eurolanden, alsook het IMF en de ECB, onbespreekbaar.

Hoe de Grieken 13 miljard gaan bezuinigen

- Schrappen van 150 duizend banen in de ambtenarij voor eind 2015, veelal door natuurlijk verloop.

- Verlaging van de ambtenarensalarissen; personen met de hoogste inkomens moeten rekening houden met een krimp van meer dan 30 procent.

- Verlaging van de pensioenen. Kan oplopen tot een daling van meer dan 10 procent bij de hoogste uitkeringen.

- Verhoging van de officiële pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar.

- Versoepeling ontslagrecht. Ontslagvergoeding wordt lager.

- Forse verlaging van de uitgaven in de gezondheidszorg.

-Belastinginning wordt verbeterd.

- Economische liberalisering moet worden versneld. Sectoren die vrijer moeten worden, zijn onder meer de brandstofmarkt, de detailhandel en het toerisme.

- Via een privatiseringsprogramma moet de komende decennia 50 miljard euro worden opgehaald.

undefined

Meer over