Atelierschilder Kees Verwey (95) overleden

De schilder Kees Verwey is zondagavond op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Haarlem overleden. Hij wordt woensdag op de begraafplaats in Driehuis begraven....

Van onze verslaggever

HAARLEM

Verwey was een klassieke atelierschilder, vooral bekend door portretten, atelierstudies en stillevens. Hij was een eenling, die zich nooit tot een stijl of stroming liet rekenen. Hij verzette zich als hij tot 'vroeger' werd gerekend, iemand die niet meer meetelde.

Zijn werk kreeg laat erkenning. Het lag waarschijnlijk meer aan zijn onderwerpen, dan aan zijn schilderstijl. Steeds trokken nieuwe stromingen de aandacht, de eenling links en rechts passerend. Pas eind jaren zeventig kreeg hij zijn eerste overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Deze werd twintig jaar later gevolgd door een eretentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum, die hem opnieuw uit de vergetelheid riep en nu definitief. Het Frans Halsmuseum opende twee jaar geleden een Kees Verweyhal in Haarlem. In de hal is zijn werk in wisselende tentoonstellingen naast dat van anderen te zien.

Meer over