Ateliers-kunstenaars mogen solo in Gemeentemuseum

WIETEKE VAN ZEIL

AMSTERDAM - Het Gemeentemuseum Den Haag en kunstenaarsinstituut De Ateliers in Amsterdam starten deze zomer een jaarlijkse tentoonstellingsserie. Daarin krijgen kunstenaars die aan De Ateliers hebben gewerkt een eerste museale solotentoonstelling, in het Gemeentemuseum. De serie is het initiatief van het museum en wordt met een derde partij gerealiseerd: Outset Nederland, de Nederlandse tak van een internationale vereniging voor mecenaat van hedendaagse kunst.

Het Gemeentemuseum, dat al veel ervaring heeft met het presenteren van kunstenaars die eerder aan De Ateliers werkten, wil daarmee toptalent in Nederland een podium bieden. Directeur Dominic van den Boogerd van De Ateliers is blij met de samenwerking: 'We kunnen hiermee laten zien welk talent van De Ateliers komt. De kunstenaars krijgen op het juiste moment een eerste solo, en onze naam staat er bij.'

Dat oormerk is belangrijk, zegt Van den Boogerd, zodat de betekenis van het instituut zichtbaarder wordt: 'Onze kunstenaars presenteren hun kunst wereldwijd. Als je nu op de Biënnale van Venetië rondloopt, zie je ze: Erik van Lieshout, Matthew Monahan, Melvin Moti. Maar er staat nooit bij dat het 'Ateliers'-kunstenaars zijn. Met deze serie wel.' De eerste tentoonstelling in de DEBUUT SERIE opent 24 augustus met werk van kunstenaar David Jablonowski, die van 2007-2009 aan De Ateliers werkte.

undefined

Meer over