NIEUWS

Assad wint ‘verkiezingen’ Syrië met 95 procent van de stemmen

De Syrische president Bashar al-Assad is gekozen voor een vierde termijn van zeven jaar. De 55-jarige Assad kreeg 95,1 procent van de stemmen.

In Damascus wordt de uitslag gevierd. Beeld AFP
In Damascus wordt de uitslag gevierd.Beeld AFP

De regering tolereerde slechts twee tegenkandidaten die bij voorbaat geen schijn van kans hadden. Dinsdag verklaarden de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk dat de verkiezingen in Syrië ‘vrij noch eerlijk’ waren.

Volgens de regering waren 18 miljoen Syriërs kiesgerechtigd. Daarvan wonen er tenminste 8 miljoen in de gebieden die door de Koerden worden gecontroleerd en waar niet gestemd kon worden. Daarnaast wonen 5 miljoen mensen buiten Syrië, vooral in vluchtelingenkampen in naburige landen. Volgens persbureau AP hebben veel vluchtelingen niet gestemd, hoewel zij onder druk werden gezet om Assad te kiezen. Bij de verkiezingen ontbraken buitenlandse waarnemers.

Assad is sinds 2000 president van Syrië, na dertig jaar bestuur door zijn vader. In 2011 brak een burgeroorlog uit na protesten tegen zijn autoritaire bewind. Daarbij zijn honderdduizenden doden gevallen en 11 miljoen mensen ontheemd geraakt, ongeveer de helft van de Syrische bevolking.

Bij de vorige verkiezingen in 2014 haalde Assad 89 procent van de stemmen. Ook die verkiezingen zag het Westen als een schijnvertoning.