Assad heeft volgens Israël maar 20 procent van Syrië

De Syrische president Bashar al-Assad heeft na vier jaar burgeroorlog nog maar twintig procent van het land in handen. Dit zei een hoge Israëlische defensiefunctionaris dinsdag. Assad en zijn alawitische aanhangers dreigen door de burgeroorlog slechts een rompstaat over te houden.

De verwoeste binnenstad van Aleppo. Beeld reuters
De verwoeste binnenstad van Aleppo.Beeld reuters

'Syrië bestaat niet meer, Syrië is stervende', zei Amos Gilad op een veiligheidsconferentie. Gilad is een hoge adviseur van de Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon. 'De begrafenis zal binnenkort bekend worden gemaakt. Bashar al-Assad zal de geschiedenis ingaan als de man die Syrië verloor.'

De analyse van Gilad laat zien hoe de buurlanden van Syrië worstelen met het uiteenvallen van Syrië. Assad is een aartsvijand van Israël, maar Jeruzalem ziet hem liever niet plaatsmaken voor Islamitische Staat of het aan Al Qaida gelieerde Al Nusra-front.

Volgens Gilad is Assad nu slechts 'gouverneur van 20 procent van Syrië'. Gilad: 'En zijn toekomst ziet er, als ik een voorspelling mag doen, met de dag somberder uit. Wellicht zal hij straks de president van Alawistan zijn.'

Opgegeven

Het Syrische leger heeft sinds maart gestaag gebied verloren in het noordwesten, het zuiden en in het midden van het land. Met name Islamitische Staat, Al Nusra en gematigde rebellengroepen wisten de afgelopen jaren veel terrein te veroveren op het Assad-regime.

Volgens deskundigen concentreert het leger zich nu voornamelijk op het in handen houden van een strook in het westen van Syrië. Dit gebied strekt zich uit ten noorden van Damascus, via Homs en Hama, tot aan de kust. Hierin wonen veel alawieten, de minderheid die de macht al decennialang in handen heeft.

Het leger heeft de strijd in andere delen van het land echter nog niet opgegeven. Het gaat hier onder andere om de steden Hasaka en Qamishli in het noordoosten, Deir Ezzor het oosten, Deraa in het zuiden en Aleppo in het noorden.

Meer over