Asperges

De bleke, wat stille Anna was al vanaf haar prille jeugd vegetariër, tot voortdurende zorg van haar vlezige vader. Toen Anna twintig was, belandde ze na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis....

Toen hij de volgende dag terugkwam, overhandigde hij haar vol trots een ander pakje. Het bevatte een pond verse, spierwitte asperges. Anna aarzelde een moment, maar viel toen toch haar vader om de hals. Dit is nu vijftien jaar geleden, Anna verzoende zich met het bestaan en is intussen succesvol advocaat. Maar asperges kan ze nog steeds niet eten zonder een brok in haar keel te krijgen.

De mooie witte asperges zijn er weer. Ze zijn lekker, en biologisch geteelde asperges zijn nog veel lekkerder. Ook duurder trouwens. Zoiets fijns moet je niet roerbakken, frituren of gratineren, maar even stomen en eten met gesmolten boter. Wie culinair wil experimenteren met asperges, kan beter groene kopen. Ze hebben een krachtige smaak, zijn goedkoper en je hoeft ze niet te schillen. Breek wel het onderste, harde stuk eraf.

Eet ze eens met ansjovisboter: giet een blikje ansjovis in olie af, snijd de visjes zeer klein en prak ze met anderhalf ons boter, veel zwarte peper en vier eetlepels citroensap. Laat even opstijven. Kook of stoom een kilo groene asperges beetgaar. Geef iedereen een bosje asperges op zijn bord en verdeel er klontjes van de boter over. Als voorgerecht, of, met een stukje lamsfilet, als hoofdgerecht.

Ook roerbakken is een lekkere en snelle optie. Snijd een pond rauwe groene asperges in stukken van drie centimeter. Snijd ook een paar bosuitjes in ringen en twee kipfilets in stukjes. Fruit het wit van de bosuitjes in een wok of braadpan in wat hete olie, samen met een eetlepel rode thaise currypasta. Voeg de kipfilet toe en fruit nog twee minuten, dan de asperges erbij en roerbak nog vijf minuten, tot de asperges beetgaar zijn. Giet er nu een half kopje sterke kippenbouillon bij en twee eetlepels nam plaa (thaise vissaus), schep nog even om en bestrooi alles met het groen van de bosui en een handje verse koriander. Eet er rijst bij.

Koud zijn groene asperges heerlijk als je ze eerst beetgaar kookt en dan nog warm overgiet met een lekkere olijfolievinaigrette. Laat afkoelen en eet ze als antipasto, met wat rauwe ham of coppa erbij.

Meer over